Rosszul lett egy férfi Budaörsön az utcán, sajnos a segítség ellenére elhunyt

(Budaörs, 2019. július 15. – Budaörsi Infó) 2019. július 14-én vasárnap 18 óra körül Budaörsön a Budapesti úton egy szórakozóhely előtt lett rosszul egy férfi. Szerkesztőségünknek a közelben lakó olvasónk írta meg a szomorú élményét a mentéssel kapcsolatban. 

 

 

2019. július 14-én egy budaörsi szórakozóhely előtt rosszul lett egy férfi. Egy fiatalember és egy 16 év körüli fiatal lány szívmasszázst alkalmazva próbálták újraéleszteni, míg a mentősök meg nem érkeznek. Ez körülbelül 5-7 percet vett igénybe.

A fiatalember azt tartotta volna a legnagyobb segítségnek, ha egy újraélesztő készüléket találtak volna a közelben, míg a mentősök odaérnek. De ez sajnos nem állt rendelkezésre.

A mentősök hamar megérkeztek és szakszerű ellátásban részesítették a férfit, több mint egy órán át küzdöttek az életéért. A kiérkező rendőrök irányították a forgalmat, hogy minden rendben menjen. Az utca túloldalán álló emberektől adatokat vettek fel és feltették az ilyenkor szükséges kérdéseket.

Sajnos a férfi életét nem tudták megmenteni, este kilenc körül vitte el a halottas kocsi. Talán lett volna egy kis esélye, ha van a közelben egy ilyen életmentő készülék.

Olvasónk kifejezte abbéli nemtetszését, hogy a budaörsi orvosi ügyelet a jelzés után csak háromnegyed óra múltán érkezett meg a helyszínre.

Utólagos információink szerint az ügyeletet a mentőautó hívta ki 19:30-kor (ez a protokoll az ilyen eseteknél) és rá pár percre ki is érkeztek.

 


UPDATE:

A Budaörsi Egészségügyi Központot üzemeltető Jump Consulting vezetője, Zsákai Zoltán írásban reagált a sajnálatos haláleset kapcsán megjelent cikkünkre:

“A Budaörsi Egészségügyi Központ orvosi ügyeletét a szóban forgó esettel kapcsolatban nem riasztották.

A mentőszolgálat munkatársai hívták az esethez protokoll szerint az ügyeletet a sajnálatos módon eredménytelen újraélesztési kísérlet után, és munkatársaink 5 percen belül a helyszínen voltak a szükséges adminisztrációs feladatok elvégzésének érdekében.”


 

 

Utána néztünk az interneten is és találtunk egy nagyon hasznos oldalt a témában. Ajánljuk figyelmükbe:

szivcity.hu

A Szív City egy virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait.

A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10%-kal csökken.

Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjék!

 

 

 

Hol található defibrillátor?

 

Az olvasók segítségét is kéri a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, hogy elkészülhessen az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázis.

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor (AÉD) Adatbázisban megkísérlik összegyűjteni az összes defibrillátor helyszínt. Eddig 396 készülék szerepel adatbázisukban. Ugyanakkor a nyilvántartásuk szerint az országban további közel ezer félautomata defibrillátort (ÁED-t) helyeztek már üzembe. Ahhoz, hogy a defibrillátor térkép teljessé váljék, várják a készülékek tulajdonosainak, kezelőinek jelentkezését, hogy járuljanak hozzá adataik feltüntetéséhez.

 

Defibrillátor helyszínek Budaörsön az Adatbázisban:

defibrillator_helyszinek_Budaorson

 

 

budaors_mentoallomas_defibrillator11

 

Az eset kapcsán felkerestünk egy mentőtisztet és megkértük, hogy mondja el és mutassa meg egy ilyen készülék rendeltetésszerű használatát. Hamarosan erről és a témával kapcsolatban egy részletesebb cikket is olvashatnak a Budaörsi Infó Online-on. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.