Madártani Egyesület: ne etessük a vízimadarakat!

Arra kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat, hiszen etetésük nemcsak felesleges, de veszélybe is sodorja az állatokat.

 

Az MME szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy a vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, többek között azért sem, mert a hosszú ideje tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen “táplálék” megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt.

Önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz, rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket – mutatnak rá a közleményben.

A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban – figyelmeztet az MME.
Mint írják, a nyáron etetett madarak ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a “sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, repülésre képtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

A témáról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol megtalálható az az ingyenesen letölthető, kinyomtatható plakát is, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetéséről. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.