Fejenként 1 fontba került tavaly a brit monarchia

Jelentősen drágult tavaly a brit monarchia fenntartása, de így is csak alig több mint 1 fontjába (363 forintba) került a 66 milliós Egyesült Királyság minden egyes lakójának.

 

 

A Buckingham-palota által kedden ismertetett beszámoló szerint a március 31-én zárult 2018-2019-es pénzügyi évben 67 millió font (csaknem 25 milliárd forint) hivatalos dologi kiadással járt a királyság intézményének működtetése. Ez 19,6 millió fonttal – 41 százalékkal – több a monarchiára fordított előző évi nettó összegnél.

Az emelkedést a beszámoló szerint a királyi ingatlanportfólió, mindenekelőtt II. Erzsébet királynő első számú londoni hivatala és rezidenciája, a Buckingham-palota renoválásának költségei okozták.

A London központjában emelkedő palota felújítására az elmúlt pénzügyi évben 14,1 millió fontot fordítottak.

A Buckingham hercege által 1703-ban épített, hatalmas ősparkkal körülvett, 775 szobás palotában, amely 1837 óta szolgál királyi lakhelyként, már két éve megkezdődtek az eddigi legnagyobb mértékű renoválási munkálatok, amelyek várhatóan tíz évig, vagyis 2027-ig tartanak, 369 millió fontos (134 milliárd forintos) költségvetéssel.

A renoválást nem lehetett tovább halogatni, mert a Buckingham-palota 32 kilométernyi vízvezetékrendszere, 160 kilométernyi elektromos hálózata és 40-50 éves gépészeti berendezései annyira elhasználódtak, hogy a szakértők szerint egyre nagyobb a tűz és a csőtörés veszélye.

A palotában van a felbecsülhetetlen értékű királyi művészeti gyűjtemény, a Royal Collection jelentős része, és ez is veszélybe kerülhetne az elhasználódott infrastruktúra meghibásodásából eredő esetleges tűz vagy beázás esetén.

Figyelmeztető példa is akad: 1992-ben a windsori kastélyban pusztított hatalmas tűzvész, és a károk helyreállítása öt évig tartott. Szakértői számítások szerint egy hasonló méretű tűz a Buckingham-palotában negyedmilliárd font kárt okozhatna.

A Buckingham-palota legutóbb 67 éve, 1952-ben esett át alapos – de akkor sem teljes körű – tatarozáson, abban az évben, amikor II. Erzsébet királynő trónra lépett.

A monarchiára elkülönített állami juttatást – Sovereign Grant – a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding, a Crown Estate éves költségvetési befizetéseinek 25 százalékára emelték a 2017 és 2027 közötti időszakban a korábbi 15 százalékról, éppen azért, hogy finanszírozni lehessen a Buckingham-palota renoválását.

A keddi beszámoló szerint az elmúlt pénzügyi évben 2,4 millió font jutott Harry herceg és amerikai felesége, Meghan hercegnő windsori rezidenciájának tatarozására is.
Harry – II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia – és Meghan áprilisban, nem sokkal fiúgyermekük, Archie Harrison Mountbatten-Windsor születése előtt költözött a londoni Kensington-palotából a windsori kastély közvetlen közelében lévő Frogmore Cottage rezidenciára, amelyet azonban meglehetősen leromlott állaga miatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni.

A Crown Estate gazdálkodása e kiadásokat bőséggel fedezi: a holding a keddi kimutatás szerint a tavalyi pénzügyi évben 343,5 millió fontot utalt át eredményéből a brit költségvetésnek, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.