Megkezdődött a “cetbörtönben” fogva tartott delfinek szabadon engedése

Két kardszárnyú delfin szabadon bocsátásával megkezdődött az orosz Távol-Keleten felfedezett “cetbörtönben” fogva tartott csaknem száz tengeri emlős visszaengedése természetes közegébe – hangzott el csütörtökön abban a tévéműsorban, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök élőben válaszolt a lakosságtól beérkezett kérdésekre.

 

A több orosz tévécsatornán bemutatott tudósítás szerint a két orkát az Ohotszki-tengerben, a Santar-szigeteknél bocsátották szabadon, ott, ahol kifogták őket. A “cetbörtönben” tartott 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint a tervek szerint kis csoportokban fogják elengedi, esetenként 1800 kilométerre a Szrednyaja-öböltől, ahol most fogva tartják őket. A szabadságuk visszanyeréséhez vezető hosszú útjukra elkísérik őket gondozóik, akikhez hozzászoktak.

Putyin február 22-én rendelte el, hogy az illetékes állami szervek  dolgozzanak ki megoldást a nemzetközi botrányt és szakértői összefogást eredményező “cetbörtön” problémájára. A létesítményt üzemeltető négy orosz céget vétkesnek találták a halászati szabályok megsértésében – mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni – és pénzbírsággal sújtották.

A “börtönben” fogva tartott állatokat külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.