A betörők nem nyaralnak

(Budaörs, 2019. június 5. – Budaörsi Infó) Egész évben erre az egy-két hétre várunk, amikor végre kiszabadulunk a megszokott környezetünkből, elindulunk, világot látunk. Magunk mögött hagyjuk a munkát, jó esetben elfeledkezünk rövid időre a mindennapos gondjainkról. Az átélt élményeket, mindazt a szépet, amit látunk, szeretnénk megosztani az egész világgal, de legalábbis ismerőseinkkel, barátainkkal telefonon, személyesen vagy a különböző internetes közösségi portálokon.

 

 

Gyakran nem is sejtjük, mekkora veszélynek tesszük ki biztonságban tudott otthonunkat azzal, hogy egy fényképet posztolunk a nyaralásról. Ezáltal akaratlanul is kiszolgáltatjuk otthon hagyott értékeinket az agyafúrt, erre szakosodott bűnözőknek, akik egy kis utánajárással könnyedén kideríthetik címünket, esetleg távollétünk időtartamát. A legszebb nyaralás is rémálommá válhat, ha hazaérve látjuk, hogy betörtek otthonunkba, felforgatták a szekrényeinket, ellopták emléktárgyainkat.

 

Mit tehetünk a kellemetlenségek megelőzésére?

– Ne híreszteljük alkalmi ismerősök körében, hova, mennyi időre készülünk elutazni! Nem tudhatjuk ugyanis, kinek adják tovább – akár jóhiszeműen is – a kapott információt.

 

facebook_nem_tetszik– A nyaralás örömeit közösségi oldalunkon utólag osszuk meg barátainkkal!

– Az utazás részleteit ne nyilvánosan, hanem otthon beszéljük meg! A tömegközlekedési eszközön, munkahelyen, nyilvános felületen folytatott egyeztetés bárkinek a fülébe juthat!

– Zárjuk be az összes nyílászárót! A magasabban található ablaknál égve hagyhatunk kis fogyasztású lámpát, a földszinti, könnyen nyitható vagy kevésbé biztonságos ablakon, hátsó ajtókon javasolt lehúzni a redőnyt.

 

nyaralas

 

– Kérjük meg megbízható szomszédunkat, barátunkat a postaláda rendszeres ürítésére, a lakás körüli napközbeni tevékenység elvégzésére, hogy lássák, „van élet a házban”! Így sokkal kisebb az esély arra, hogy szemet szúr otthonunk lakatlansága.

– Amennyiben van, aktiváljuk a riasztót!

– Érdemes vagyonleltárt készíteni, melynek során egy füzetben összegezzük vagyontárgyainkat és azok értékét, azonosító számát, esetleg mellétűzhetünk fényképet az adott tárgyról. Ezt semmiképpen se otthon tartsuk, hanem például egy megbízható rokonnál, jó barátnál, hiszen ha a betörők saját ingatlanunkban találják meg, térképként szolgálhat a felkutatandó értékek vonatkozásában. Ha megtörténik a baj, a nyomozást és a biztosítási ügyintézést megkönnyítheti, ha összegezve vannak a keresett értéktárgyak!

 

 

nyaralas_napfurdozes_napozas_szabadsag_pihenes

 

Ha ismeretlen, gyanús személyeket, autót lát többször elhaladni a környéken, jegyezze fel a rendszámát vagy típusát, ismertetőjelét és ne féljen értesíteni a rendőrséget az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.