Szünetel a gemenci erdei vasúti közlekedés a dunai árhullám miatt

Szüneteltetik a gemenci erdőben az erdei vasúti közlekedést a dunai árhullám miatt – közölte az erdőgazdaság.

 

Az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül – írta közleményében a Gemenc Zrt.

A tájékoztatás szerint a vasút közlekedését két szakaszban szüneteltetik. Június 1-jétől nem jár a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő állomás között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. Június 2-ától szünetel a vonatközlekedés a vasút teljes szakaszán.

Hozzátették, hogy a magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen az ország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája, a “pörbölyi titán”, valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszán sem lehet túrázni.

Elmarad továbbá a június 1-jére, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ által meghirdetett kenutúra, és az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést.

A Gemenc Zrt. felhívta a figyelmet arra is, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa veszélyezteti a vízen lévőket. Ezért nyomatékosan kérik az egyéni túrára készülőket, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.