Forgalomba kerültek az új 100 és 200 eurós bankjegyek

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden forgalomba hozta az új és továbbfejlesztett biztonsági elemekkel ellátott száz, illetve kétszáz eurós bankjegyeket, amelyekkel teljessé vált az Európé-sorozat. 

 

Az EKB honlapján olvasható közlemény szerint a szatellit hologramnak és a továbbfejlesztett smaragdzöld számnak köszönhetően a bankjegyeket még nehezebb lesz hamisítani.

A bankjegyeken új, innovatív biztonsági elemek találhatók, amelyek könnyen ellenőrizhetőek a “tapintás-szemügyre vétel-mozgatás” módszerrel.

A bankjegyet megmozgatva az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró ? jelek mozognak a szám körül, amelyek közvetlen fényben tisztábban kivehetők.

Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy ? jel is látható.
Az új 100 eurós és 200 eurós bankjegyek magassága megegyezik az 50 euróséval, ami megkönnyíti gépi kezelésüket, feldolgozásukat. A pénztárcákban is jobban elférnek, így kevésbé lesznek kitéve a kopásnak.

Az 50 eurós és a 20 eurós után a 100 eurós a harmadik leggyakrabban használt bankjegy. A 100 és a 200 eurós iránti kereslet folyamatosan nő, az előbbinél évi 7,6 százalékos, az utóbbinál 8,6 százalékos ütemben.

Az első sorozat 100 és 200 eurós bankjegyei a többi címlethez hasonlóan továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. Párhuzamosan lesznek forgalomban az új bankjegyekkel, és fokozatosan lesznek bevonva.

A közös európai fizetőeszköz második sorozata a kontinens névadójáról, a görög mitológiában szereplő Európéról kapta nevét, és a 2002-ben forgalomba hozott első euró bankjegycsalád folyamatos leváltására szolgál. Az új euróbankjegyek még az első sorozatnál is tartósabbak, így ritkábban kell őket cserélni

Az Európé-sorozat első négy címlete – 5 euró, 10 euró, 20 euró és 50 euró – rendre 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2017-ben került készpénzforgalomba.

Az Európai Központi Bank úgy döntött, hogy az 500 eurós bankjegy kibocsátását leállítja, de az első sorozatból való 500 eurós bankjegy továbbra is törvényes fizetőeszköz marad. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.