Kerti medencék: hogyan kell értelmezni a méreteit?

(Budaörs, 2019. május 26. – Budaörsi Infó) Egyik ismerősöm gyerekei egész nyáron nagyszerűen elvannak a kerti medencéjükben, ezért elhatároztuk, hogy mi is beszerzünk egyet erre a nyárra. Most akkorák a gyerekek, hogy néhány évig még ki lesz használva a medence.

 

 

Kezdtük a rendes, épített medencével. Ebből az olcsóbb verzió a fóliás medence, amikor a betonmedencét fóliával teszik víztartóvá. Ennek ára az árajánlatok alapján ötmillió forinttól kezdődik (4×5 méteres). Ezt gond nélkül meg lehet minimum duplázni, ha kérsz rá elhúzható borítást, ellenáramoltatót és egyéb dolgokat.

(Ha nem is kérsz további extrát, akkor is lesznek járulékos költségeid, mint például el kell vinni az áramot a kert közepére, egy kis térkövezés a medence körül és a többi.)

De gyakorlatilag minden medencés azt mondta, hogy kőművese, na az nincs. Ha találok egy kőművest, aki megcsinálja a betonozást, ő szívesen kijön és megcsinálja a többit, mint fóliázás, gépészet és hasonlóak.

Találtam is egy kőművest és külön egy medencést. Így már lényegesen olcsóbb lett külön-külön a két árajánlat, minimál kivitelezéssel lett volna 3,5 millió forint. Ez csak a medence fedés nélkül (ami nem létszükséglet, de azért praktikus), az üzemeltetés sem két fillér, de az azért annyira nem is vészes: téliesítés, nyáron beüzemelés, víz utánpótlása, áram, vegyszerek, stb.

Viszont megszakértették, hogy nekünk ilyen medencénk nem lesz. Ahol lehetne, ott megy alatta a gáz és a vízcső és mivel hegyen lakunk, egyébként is kérjünk talajmechanikai szakvéleményt és statikussal is csináltassunk terveket. De a gázcsőre akkor is tilos építeni, ha egyébként minden más rendben lenne, hiába akartuk áthidalni, hogy azon ne legyen semmi terhelés.

Egy ilyen viszonylag kicsi medencében is van 20-25 tonna víz, az azért nem játék, ha megindul a hegyoldalban. Meséltek a medencések rémtörténeteket hegyen épített és máshol is a nem kellően tömör talajra helyezett medencékről. Volt, ahol három év múlva lett belőle katasztrófa.

(Egyébként amikor még repkedtek a milliók a medenceépítésnél, sokat beszélgettünk arról a feleségemmel, lehet, hogy olcsóbb lenne bérelni másik házat, ahol eleve van medence, vagy nyaranta olyan helyre költözni, ahol adott egy medence a kertben. Főleg, hogy nem kell napi szinten bejárni dolgoznunk Budapestre, így akár például Szolnok vagy bármi más olcsóbb hely is szóba jöhetne. Még a 3,5 millió forintból – ami a végén lesz négymillió – is pár nyarat ki tudunk fizetni és öt év múlva úgyse nagyon kell majd a medence semmire. Csak azért írtam le az árakat, tudd, mennyivel kalkulálj. )

Úgyhogy maradt a földfelszínre telepíthető “eldobható” medence lehetősége, egy másik helyre. Ebből van a felfújható, a fémpalástos és fémvázas rendszerű.

S itt kezdődtek a gondok.

A hely, ahová raknám, korlátozott méretű és nem tudom bővíteni. Ezért szeretném a lehető legnagyobbat, de akkorát, ami oda el is fér. Azt gondolnád, ennél egyszerűbb dolog nincs: leméred mérőszalaggal és rendelsz egyet a neten.

Aha.

Mire rájöttem, hogy a medence méretei köszönőviszonyban sincsenek a ráírt méretekkel. Az oldaltámaszok miatt sokkal nagyobb hely kell nekik, mint azt az ember gondolná. Ezt még úgy sejti az ember, ahogy azt is, hogy nem lehet vízzel teljesen teletölteni. De ha ez nem elég, a medence valódi mérete sokkal kisebb, mint az a számokból következne.

Nézzük meg példának ezt a medencét: a leírás szerint 412×201×122 centiméter a mérete. Mindenhol így reklámozzák és ez is van ráírva a dobozára. Ebből azt gondolnád, kapsz egy 4,12 méterszer 2 méteres medencét. El is képzeled benne a gyerekeket, hogy fognak elférni.

A valóságban a medence mérete 381×181×110 centiméter. Ez a csőváz mérete, csőközéptől csőközépig, ebből már csak úgy 4-4 centimétert, a cső szélességét kell levonni, hogy megkapd a belső, hasznos és valódi méreteit.

A reklámozott érték (a képen a középső) az az, hogy hozzáadják, hogy a víz a medence puha oldalát ezekre az értékre nyomja ki a legtávolabbi ponton. De az holt tér, nem tudod kihasználni.

Viszont a lábai miatt minimum 462×254 centiméter alapterületre van szükség.

Tehát a reklámozott méretnél a valóságban közel 10%-kal kisebb a medence, viszont 20%-kal nagyobb helyre lesz szükséged, hogy fel is állítsd.

A kör alakú, puhafalú medencénél sincs ez másként. A 305×76-os medence például a valóságban ekkora:

A 259 centiből már csak a karima 20 centijét kell levonnod és egyből megkapod, hogy a medence a valóságban 305 centi helyett 239 centi (bő 20% mínusz) és maximum 61 centi víz fér bele.

De az egészben az a legdurvább, hogy ezt soha, sehol, senki nem mondja. Ezek az adatok még a gyártó cég weboldalán sincsen fenn, ha nem megyek el személyesen egy áruházba, nem forgatom ki a 70 kilós dobozt a raklapon, hogy el tudjam olvasni ezeket a számokat az apróbetűben, soha nem jöttem volna rá, csak amikor már a kertben áll a medence és megmérem centivel, miért tűnik ilyen kicsinek.

Interneten akartam rendelni, de jó nagy csalódás lett volna, hogy sokkal kisebb a medence, mint gondoltam. Mert az oké, hogy nem lehet csurig tölteni vízzel, de hogy nem a medence felső méretét adják meg, hanem hogy mekkora a hasa ott, ahol az a legnagyobb, azt azért nem gondoltam volna. S hiába telefonáltam üzletekbe, ott sem mondták ezt el sehol.

Egy tipp még: olcsóbbnak tűnik egy csak medence 40 ezerért, mint egy szett 110 ezerért, de mivel úgyis kénytelen leszel venni hozzá alátétfóliát, takarófóliát, létrát, szűrőt és egyebeket, könnyen lehet, hogy a végén sokkal többe fogsz kijönni. Mert alátétfólia nélkül az első kinövő gaz kilyukasztja a medence alját, szűrő és vegyszerek nélkül két nap múlva nyálkás, büdös és opálos lesz a víz és takarófólia nélkül mindig tele lesz bogárral és levéllel. Létra nélkül pedig nem nagyon fogsz tudni belemászni.

Bár nem erről akartam írni, de úgyis fel fog merülni a kérdés, megéri-e a saját medence. Attól függ, honnan nézed. Lehet élni medence nélkül teljes életet, ahogy légkondi nélkül is lehet létezni idehaza, nem létszükséglet. A medence szezonja nagyon ideális esetben két és fél hónap, de inkább csak kettő mínusz az esős vagy hideg napok. (Fedéssel, fűtéssel, miegymással ezt ki tudod tolni még egy hónapot. De ki akar fürödni szeptember közepén a 17 fokban?)

Az üzemeltetése is szemmel látható összeg, főleg az épített medencének.

Viszont ha gyerekeid vannak, rengeteg időt nyersz azzal, ha egész nyáron elvannak a kertben. Ugyanezért veszel ugrálót, homokozót és minden mást is a kertbe. Ha nem lennének gyerekeim, biztos nem akarnék medencét arra a pár kánikulai napra, amíg egy felnőtt is vágyik a vízre. Úszni nem lehet bennük, az ázás pedig annyira engem nem köt le.

De ha nem nekem kell szórakoztatni a gyerekeimet egész nyáron, nem nekem kell őket játszótérre vinni, esetleg uszodába és nem nekem kell lekötni őket, mert helyette egész nyáron pancsolnak, na az nekem bőven megéri azt a százezer forintot. Akár minden nyáron is.

Ha van tapasztalatod medencékkel, esetleg kérdéseid, írd le a hozzászólásokban. Most van a szezonja, biztos sokaknak segítség lesz.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.