BONTSA A VONALAT! Ne hagyja magát átverni!

A bűnelkövetők körében nem vesztett népszerűségéből az úgynevezett „UNOKÁZÓS” csalás. A csalás lényege, hogy unokájuknak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

 
Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy

– a csalók az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni,

– telefonon keresik őket

– valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges
(veszélyes, problémás) helyzetben van éppen,

– idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak.

 

Nem lehet elégszer figyelmeztetni a lakosságot a rafinált csalók fejlett módszereire. Az ilyen, vagy ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

– Ellenőrizze a hívás valóság tartalmát. Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!

– Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Tegyen fel személyes kérdéseket, melyek az érintett családtagra vonatkoznak! (Például: Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?)

– Amennyiben ismeretlen számról hívják, ne vegye fel a telefont, vagy ha mégis ne beszélgessen az ismeretlennel, mert akaratán kívül is adhat ki olyan információt, amivel visszaélhetnek. (Példa: az időskorú sértetteket nagyon gyakran maguk árulják el az unoka nevét) Ne adja meg személyes adatait!

 


Amennyiben hozzátartozóval, unokával kapcsolatban keresik, szakítsa meg a telefonhívást, és haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, családtaggal, és ellenőrizze a hívás valódiságát, majd értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!


 

 

nemverszat

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.