Hova ikszeljünk? – Az EP-választáson listát állító pártokat kérdeztük

(Budaörs, 2019. május 25. – Budaörsi Infó) 2019. május 26-án, vasárnap valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgár dönthet arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. 

 

 

A választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak.

A Budaörsi Infó – megkönnyítendő a választók döntését – azonos kérdéseket tett fel az EP-választáson listát állító magyar pártoknak és arra kértük őket, hogy válaszaikkal tájékoztassák olvasóinkat, a leendő szavazókat elképzeléseikről. Válaszaikat szó szerint közöljük.

A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

 

ep_valasztas_2019_szavazolap

 

 

Budaörsi Infó:
Ha röviden kellene jellemezniük, hogyan értékelnék Magyarország és az Európai Unió közötti jelenlegi kapcsolatokat?

 

A Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika nem éltek a lehetőséggel, hogy szóljanak a budaörsi választókhoz.

 

 

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM:

Magyarország és az Európai Unió közös története sajnos a ki nem használt lehetőségek története. Uniós csatlakozásunk óta naponta átlagosan kétmilliárd forintnyi összeghez jutottunk hozzá, mégsem sikerült gazdasági fejlettség és életszínvonal területén közelednünk Nyugat-Európához, mert ezek nagy része eltűnt a korrupció csatornáiban, illetve presztízsberuházásokra ment el, melyek nem szolgálták az ország hosszú távú fejlődését.

Sajnos az elmúlt években a helyzet csak romlott és immár a politikai elszigetelődés is komolyan roncsolja uniós kapcsolatainkat. A Fidesz felfüggesztése, a Magyarország elleni pénzügyi szankciók belengetése sajnos nem sok jóval kecsegtetnek. Soha nem volt még ilyen közel annak a veszélye, hogy Magyarország ellen a kormány felelőtlen politikája miatt olyan intézkedéseket foganatosítsanak, melyeket a polgárok is saját bőrükön fognak érezni. Ezek lehetnek pénzügyi-gazdasági jellegűek, de nem kizárt, hogy a magyar munkaerővel szembeni korlátozások, vagy a szabad mozgáshoz való jog korlátozása is szóba kerülhet. Ekkor pedig a Fidesz akár már megkezdheti az ország EU-ból való kivezetésének előkészítését is.

Noha a Jobbiknak is voltak kritikái az Európai Unió működésével szemben, mi szeretnénk építő szerepet betölteni és olyan javaslatokat megfogalmazni, illetve olyan hiányosságokra rámutatni, amelyek által az Európai Unió és benne Magyarország is erősebb és sikeresebb lehet. Ilyen volt a Béruniós kezdeményezés és a nyugat-keleti bérkülönbségek kiegyenlítése, melynek fontosságára már egész Európában felfigyeltek.

 

 

KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT:

Kicsit recseg a vonal és kihagy pár pixelt a mail, de amúgy minden rendben… valljuk, hogy az Uniós szívcsakra a Hazánk és ha lassan is, de megérkeznek a táviratok a pártközpontba: olyan egzotikus és veszélyes régi magyar tartományokból, városokból kapunk zsákszámra támogató biztatásokat, mint például Bécs vagy a wales-i Gorsafawddachaidraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigion.

Ugyan mi cselekvő párt vagyunk – éppen ezért roppant elfoglaltak -, mégis úgy értesültünk, hogy egyelőre Magyarország irányítja a megfáradt Uniót: sorozatosan jönnek a Külügyminisztériumba a nagykövetek, hogy bocsánatot kérjenek, ha valamit nem jól csináltak az idegenországukban… sőt, már arra is van precedens, hogy Mi nem kérünk 400Mrd forintot ezektől a furcsa nevű Hölgyektől és Uraktól. Ebből mi úgy látjuk, hogy Brüsszelt megállítottuk, tehát ideje más, kisebb, méltatlanul elhanyagolt dolgokkal is kezdeni valamit például a nemzeti futballal és a nemzeti makraméval.

 

 

MOMENTUM MOZGALOM:

Magyarország 15 éve az Európai Unió tagja, a tagság támogatottsága pedig azóta is rendkívül magas a magyarok körében. A magyarok Európa-pártisága ellenére azonban a magyar kormány nagyon távolra került Európától – nyugat-európai vezetők helyett az orosz és a török elnökkel barátkozik, saját pártcsaládjában épp felfüggesztették, Orbán Viktor és kormánya pedig a negatív példa Európában, ha sajtószabadságról, jogállamiság leépítéséről vagy az EU-pénzek ellopásáról van szó.

A Fidesz bukása után Magyarországnak újra kell majd építenie a kapcsolatait számos EU-tagországgal is.

A Momentum még fiatal párt, de már most olyan szövetségesei vannak Európában, mint a francia vagy a szlovák elnök pártja.

 

 

MAGYAR MUNKÁSPÁRT:

Az EU nem csodaszer. Hozzájárult a magyar gazdaság fejlődéséhez, de ennek Magyarország megfizette az árát. Az EU ugyanakkor nem segített olyan magyar problémák megoldásához, mint az egészségügy fejlesztése vagy a cigányság problémáinak megoldása.

 

Ma fennáll annak veszélye, hogy EU egyre több feladatot vesz el a nemzetállamoktól, és az EU nemzet feletti szerveibe integrál. A mi érdekünk nem az európai egyesült államok, hanem a népek, nemzetek demokratikus együttműködése.

 

 

MSZP-PÁRBESZÉD:

Ha egy mondattal kellene értékelnünk, azt mondhatnánk: a viszony feszült.

Bővebben: az EU nem érti, miként lehetséges, hogy egy uniós tagország, amelyik az ország teljes újjáépítésére, újraszervezésére elegendő támogatást kap a többi tagállam befizetései révén, miért hergeli – hazug módon – a polgárait az Unió ellen; miért nézi le az EU intézményeit; miért hagyja figyelmen kívül az EU demokratikus alapértékeit. Emiatt az uniós intézmények és a tagállamok többsége növekvő ellenérzéssel, értetlenséggel figyeli a magyar kormány működését és propaganda-tevékenységét.

Ugyanakkor fontos rögzíteni: senki sem tesz egyenlőségjelet az Orbán-rezsim és a magyar választópolgárok közé, továbbá – minden állítással ellentétben – az Unió képviselői segítő szándékkal, a magyarok jogainak védelmében lépnek fel.

 

 

MI HAZÁNK MOZGALOM:

Magyarország és az Unió kapcsolata konfliktusokkal terhes az elmúlt időszakban. Ennek egyértelmű oka a migráció kérdése, amiben hazánk konzekvens és egyértelmű álláspontot képvisel az uniós színtéren. A Mi Hazánk Mozgalom is elkötelezett a bevándorlás elutasítása mellett.

Sajnálatosnak tartjuk és elutasítjuk, hogy Magyarország számára jogosan járó kifizetéseket az Európai Unió Parlamentjének egyre több pártja és egyes tagállamok kormányai is a migráció támogatásában való anyagi részvételhez kötnék. Magyarország bevándorláspolitikája nem lehet zsarolás kérdése, az uniós kifizetések jogosan járnak, hiszen megnyitottuk a piacainkat. Az Európai Uniós Ügyészség és az Európai
Egyesült Államok koncepcióját határozottan elutasítjuk, amit a balliberális pártok propagálnak. Magyarország szuverenitása szempontjából ezeket veszélyes terveknek gondoljuk. Magyar Korrupcióellenes Ügyészségben és a Nemzetek Európájában hiszünk!

Toroczkai László listavezetőnk hosszú évek alatt erős kapcsolatokat épített ki más európai mozgalmakkal, akik ugyanabban hisznek, mint mi: szuverén államokból álló, egymás nemzeti egyediségeit tiszteletben tartó, keresztény, és gazdaságilag együttműködő Európában.

 

 

 

Budaörsi Infó:
Hogy sikerrel vegyék az akadályt a május 26-ai EP választáson, milyen főbb, másoktól megkülönböztető témákkal kampányolnak a választók meggyőzéséért?

 

A Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika nem éltek a lehetőséggel, hogy szóljanak a budaörsi választókhoz.

 

 

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM:

A Jobbik egy nemzeti értékrendű, jobboldali, konzervatív szellemiségű, ám egyúttal európai elkötelezettségű programmal állt elő még tavaly decemberben. Szeretnénk, ha az Európai Unió egy igazságosabb és biztonságosabb közösség lenne, Magyarország pedig egy virágzó ország lenne. Ezért szeretnénk folytatni a Béruniós kezdeményezéssel megkezdett munkát és szorgalmazzuk a korrupció elleni kíméletlen fellépést, valamint az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Szeretnénk határozottan fellépni az álhírek ellen, melyeket Magyarországon a köztévé és a Fidesz médiagépezete terjeszt leginkább. Programunk fontos része a határvédelem kérdése is, melyben erős és határozott európai fellépést szeretnénk.

 

 

KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT:

Szeretnénk a sziesztát kötelezővé tenni az Unió minden polgára számára: egyértelmű, hogy a kipihent dolgozó jobban, magasabbra, erősebben…
Szeretnénk még -az előző gondolatpamacson túllépve- ha a különböző nemzeti ünnepnapokat is minden EU ország polgárai egységben, békében és szeretetben egyaránt ünnepelhetnék. De csak azok a keresztények, akik aznap már szültek vagy ismernek olyat aki igen.
Továbbá, tudósaink dolgoznak a Széles-kapcsoló továbbfejlesztésén: a veszélyes ember-kísérleti fázisban Bayer Zsolt végtelen haragját használnánk az első működő perpetum mobile-hoz.

 

 

MOMENTUM MOZGALOM:

Az elmúlt 15 évben napi 2 milliárd forintot kaptunk az Európai Uniótól, ennek a pénznek egy jelentős részét azonban vagy felesleges beruházásokra (például térkövezésre, szökőkutakra) költötték, vagy egyszerűen ellopta az Orbán-család. Komoly esély van arra, hogy emiatt a jövőben teljesen megvonják Magyarországtól az EU-s pénzeket. Ezért a Momentumnak a saját pártcsaládján keresztül el kell érnie, hogy a következő pénzügyi ciklusban ne vonják meg a pénzt Magyarországtól, helyette alakítsák át a pénzosztás rendszerét: az EU-s pénzeket a jövőben csak a legfontosabb dolgokra, így kórházakra, iskolákra és munkahelyteremtésre lehessen költeni, az EU pedig ossza közvetlenül ezeket a támogatásokat.

 

 

MAGYAR MUNKÁSPÁRT:

Egyetlen baloldali, nemzeti, ellenzéki párt indul, ez a Munkáspárt.

Csak a Munkáspárt mondja, hogy Európa ne a bankoké és a milliárdosoké legyen, hanem a miénk. Fizessenek a gazdagok!

Csak a Munkáspárt mondja, hogy elég a szankciókból, elég a fegyverkezésből! Békére és együttműködésre van szükségünk Oroszországgal.

Más is mondja, de mi is ki állunk a nemzetek Európájáért, A Munkáspárt kezdettől fogva amellett szállt síkra, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a legális bevándorlásról pedig minden országnak magának kell döntenie.

 

 

MSZP-PÁRBESZÉD:

A választási programunknak erős szociális, zöld és antikorrupciós pillére van. Szociális területen – a legutóbbi Závecz-felmérés szerint – még a fideszes szavazók négyötöde is támogatja az MSZP és a Párbeszéd közös programját az európai minimálbérről, a minimálnyugdíjról és a családi pótlékról.

A zöld pillérünk egyik alapvető eleme a Paks2 elleni küzdelem, amelyet Jávor Benedeknél hatékonyabban senki nem képviselt a politikai közéletben. A zöld program része továbbá az egyszer használatos műanyagok elleni küzdelem, a körforgásos gazdaság elősegítése egy fentarthatóbb társadalom érdekében.

Fontos része programunknak a klímaváltozás elleni küzdelem is. Emellett küzdünk a korrupció, az uniós pénzek ellopása, valamint a demokratikus értékek leépítése ellen is.

 

 

MI HAZÁNK MOZGALOM:

Számos olyan problémára kínálunk megoldást, amelyre más pártok nemhogy megoldást nem tudnak nyújtani, de még kimondani sem mernek. A Mi Hazánk az egyetlen párt, amelynek nincs és nem is lesz oligarchája. A rendszerváltás óta eltelt 29 évet az uram-bátyám berendezkedés, a színfalak mögött egymással valójában szoros baráti viszonyt ápoló, jobb- és baloldali pártpénztárnokok hatalma, az alantas háttéralkuk, az egymás közt felosztott gazdasági érdekeltségek, és a saját oligarchákhoz csoportosított elképesztő méretű vagyonok jellemezték.

Ezzel szemben a Mi Hazánk mozgalmi alapon folytatja tevékenységét, alulról építkezve, állami támogatás nélkül, tagjaink és szimpatizánsaink társadalmi munkájára és anyagi támogatására támaszkodva. A Mi Hazánk az egyetlen párt ma Magyarországon, amelynek nincs és nem is lesz oligarchája, ezért a Mi Hazánkat soha nem fogják gazdasági hátéremberek és háttéralkuk irányítani vagy befolyásolni, mi mindig csak a nemzet érdekeit tartjuk szem előtt.

A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot. A rendszerváltás óta bevett gyakorlattá vált, hogy egyes pártok minimális juttatásokkal, egy-két ezer forinttal vagy étellel-itallal vásárolják meg a legleszakadtabb réteghez tartozók szavazatait. Felmerül a kérdés: mennyiben tud felelős döntést hozni az ország jövőjével kapcsolatban az, aki írni-olvasni sem tud? A Mi Hazánk Mozgalom szerint érdemes tehát társadalmi vitát folytatni arról, hogy a jogosítvány megszerzéséhez hasonlóan a választójogot is alapfokú iskolai végzettséghez kössük, ami idősebbek esetén akár csak a 6 elemi osztály elvégzését követelné meg.

A Mi Hazánk az egyetlen párt, amely bevezetné az akár szibériai bérrabtartást. A magyarországi börtönbüntetésnek egyre kevesebb visszatartó ereje van a bűnelkövetők körében, sőt bizonyos társadalmi rétegekben mára szinte a felnőtté válás kritériumává vált a börtönviseltség. A börtönbüntetés rendkívül költséges, és a tisztességes adófizetőkre ró felesleges terhet, ezért javasolja a Mi Hazánk Mozgalom a nemzetközi jogon alapuló, államközi szerződésekben szabályozott külföldi, például szibériai bérrabtartást, amely elrettentő erején túl jelentősen csökkenthetné a fogva tartás költségeit is.

 

 

Budaörsi Infó:
Mit gondolnak Európa és benne Magyarország jövőjéről, min lenne a legfontosabb változtatni?

 

A Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika nem éltek a lehetőséggel, hogy szóljanak a budaörsi választókhoz.

 

 

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM:

Az Európai Unió alapító atyái kereszténydemokrata, jobboldali politikusok voltak, akik egy igazságos és szolidáris közösséget álmodtak meg. Sajnos az elmúlt évtizedekben Európa eltért ettől az iránytól. Mi úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi európai politikai viták egyik sarokpontja egy értékrendi vita és ebben nekünk határozott álláspontunk van: szeretnénk, ha az Európai Unió az eredeti értékekhez térne vissza, ahogy azt is szeretnénk, ha Magyarország ebben megtalálná méltó helyét. A kormány felelőtlen hisztijei helyett mi kiszámítható politikát szeretnénk képviselni.

 

 

KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT:

Például szeretnénk kiszolgáltatott és/vagy pénzért megvehető (gyerekekkel, sportolókkal, egyházi személyekkel) embertársainkkal kampányolni a jövőben. Ezt minden EU-tag kutyapártnak szeretnénk. Ha működik, akkor természetesen a többi pártnak is lenne lehetősége, mert egyelőre ezzel semelyik sem él.

Az is jó lenne, ha párteseményre elkérhetnénk az önkormányzati buszokat, autókat és igen kívánatos lenne, ha esetleg megfélemlíthetnénk a közalkalmazottakat, hogy részt vegyenek egy kutyapártos eseményen, önként. Még az is egy teljesen új dolog lenne, hogy, 30 év alatt sem sikerült senkinek például pénzért szavaztatni. Hát legyen ennek vége!

Mivel mindenki rólunk beszél, magyarokról, ideje lenne, ha nem karattyolnának a fura romano-szláv-vikingus nyelveiken, hanem megtanulnák végre az emberek nyelvét, a magyart és ez lenne a hivatalos nyelv az EU-ban.

Szeretnénk szigorúbb gépjármű-vezetési szabályokat: gépjárműből a közösségi médiumokba a CO2-csökkentésről CSAK aktív politikusok posztolhatnak.

 

 

MOMENTUM MOZGALOM:

Az EP-választás tétje, hogy Európa erősebbé és egységesebbé tud-e válni, vagy széthúzó és gyenge lesz, ahogy Orbán és más európai populisták – na meg Putyin orosz elnök – szeretnék. A Momentum az Európai Parlament tagjaként azon fog dolgozni, hogy az Európai Unió valóban nagyhatalomként tudjon megjelenni a jövőben, és felvehesse a versenyt az Egyesült Államokkal és Kínával is. Erős Európa azonban csak úgy lesz, ha Magyarországon is elvégezzük a dolgunkat: egy erős, európai Magyarországot kell teremtenünk, amely Európa sikerében, nem pedig szétverésében érdekelt.

 

 

MAGYAR MUNKÁSPÁRT:

Az emberek többsége napról napra él. Ma már több a munka, több a pénz is, mint korábban. de a jövő bizonytalan. Nincs is miből félretenni, mert a több pénz még mindig kevés, másrészt, a bizonytalan jövő miatt sokan inkább a jelent akarják megélni a lehető legjobb módon. Nagyon sokan azért nem érzik jól magukat, mert nem tudják elfogadni a jelenlegi értékrendet, azt a világot, ahol csak a pénz számít. Ezen kell változtatni.

Az EU, pontosabban szólva a pénz, a tőke uralmára épülő társadalmi rendszer válság van. Olyan rendszerre van szükség, ahol a tudás nagyobb érték, mint a pénz, ahol az emberek érdekei a döntőek és nem a tőke profitja.

 

 

MSZP-PÁRBESZÉD:

Magyarország előbb-utóbb kénytelen lesz belátni, hogy Európa nélkül gazdaságilag is, politikailag is sokkal sebezhetőbb helyzetben van. Ám be kell tartani az Európához tartozás játékszabályait. Az EU nem engedheti meg, hogy alapértékeit aláássák. Minél inkább megteszi ezt az Orbán-kormány, annál nagyobb esély van arra, hogy Magyarország az Unión kívül találja magát. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, hiszen az EU nélkül Magyarország sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben van. Az európai politikusok – benne a néppártiak is – mára ráébredtek, hogy meg kell fékezniük Orbánt, különben az Unió egységével és békéjével játszanak. Éppen ezért a következő öt évben Magyarország sokkal egységesebb fellépésre számíthat az uniós politikusoktól.

 

 

MI HAZÁNK MOZGALOM:

Az Unió intézményeinek, tagállamainak és pártjainak tiszteletben kellene tartani Magyarország szuverenitását bizonyos kérdésekben, amik nem veszélyeztetik az alapvető megállapodásokat. Álságosnak tartjuk, hogy a kezdeti értékekre hivatkoznak egyesek, hiszen az alapítók biztosan nem egy ilyen Európáról álmodtak. Azt kívánjuk, hogy Magyarországot teljes jogú tagállamként kezeljék, ne egy olyanként, mint akit terelgetni és tanítgatni kell a jogállamiságról. Elutasítjuk Európa iszlamizálási kísérletét, a leghatározottabban fel fogunk lépni ellene, hangsúlyozva keresztény értékeinket és kultúránkat.

 

 

Budaörsi Infó:
Milyen eredményre számítanak, illetve mivel lennének a legelégedettebbek?

 

A Fidesz-KDNP, a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika nem éltek a lehetőséggel, hogy szóljanak a budaörsi választókhoz.

 

 

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM:

Szeretnénk legalább megismételni a 2014-es eredményünket és legalább három mandátumot szerezni, ugyanakkor a négy mandátum elnyerését sem tartjuk kizártnak.

 

 

KÉTFARKÚ KUTYAPÁRT:

Nagyon elégedettek lennénk, ha az új Uniós himnusz Limahl Neverendig Story-ja lenne mert azt mindenki ismeri. Megelégedettek, ha passzivistáink önállóan párt, kampány, MVM, azaz saját pénzből kijönnének támogató táblákkal mind a 34 képviselőnkhöz egy ingyen sörre amikor kell – és véletlenül arra járnak spontán – de megelégedettebbek akkor lennénk, ha minden becsületes üzletember reklám-spotjait nem kellene filmekkel megszakítani a tévében mert ez aztán tényleg idegesítő… (Amúgy nem foglalkozunk üzlettel.)

Mi ezért küzdünk nap mint nap. Önökért. Őérettük. Azokért. Na de azokért… na azokért nem.

 

 

MOMENTUM MOZGALOM:

A legfontosabb, hogy több ellenzéki képviselő legyen az Európai Parlamentben, mint fideszes. A Momentum 1-2 mandátumra számít, a momentumos képviselők pedig megválasztásuk után egyeztetni fognak az összes többi ellenzéki képviselővel (a Jobbiktól a DK-ig), hogy a jövőben a magyar jogállamiságot érintő kérdésekben közösen lépjünk fel az Európai Parlamentben.

 

 

MAGYAR MUNKÁSPÁRT:

Kilenc párt tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges húszezer ajánlást, köztük a Munkáspárt is. A törvény szerint egyenlő esélyeket kellene biztosítani a médiában mind a kilenc pártnak. A valóság azonban más. A Munkáspártról leggyakrabban még említést sem tesznek. Ez jelentős károsítja a Munkáspárt esélyeit.

De bizakodók vagyunk. 26 ezer ember adta nekünk az ajánlását. Bízunk abban is, hogy sokan jönnek hozzánk azok közül is, akik csalódtak a parlamenti ellenzéki pártokban.

Jót tenne az országnak, ha legalább egy munkáspárti képviselő is lenne a 21 magyar képviselő között.

 

 

MSZP-PÁRBESZÉD:

Bízunk benne, hogy legalább 3 képviselői helyet tudunk szerezni, és mind a szociáldemokrata, mind pedig a zöld frakcióban biztosítani tudjuk Magyarország képviseletét.

 

 

MI HAZÁNK MOZGALOM:

Noha a Mi Hazánk Mozgalom még egy rendkívül fiatal párt, ám értékképviseletét figyelembe véve olyannyira hiánypótló, hogy a társadalom egy jelentős hányadának támogatására és szavazatára számítunk, amely szám az idő múlásával és ismertségünk növekedésével gyarapodni fog.

 

 

voks_valasztas_iksz

 

Éljenek a jogukkal és menjenek el szavazni vasárnap!

 

Az EP- választásról bővebb információt ide kattintva is olvashatnak. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.