37 tonna veszélyes hulladék gyűlt össze Budaörsön

(Budaörs, 2019. május 22. – Budaörsi Infó) 2019. május 11-én, szombaton veszélyes hulladékgyűjtést szervezett a BTG az Ifjúság utcai parkolóban. Rengeteg hulladék gyűlt össze.

 

 

A háztartásokban előforduló, egészségünkre és környezetünkre káros hulladékokat lehetett leadni a parkolóban.

 

veszelyeshulladek_gyujtes2019 (5)

 

A BTG munkatársa szerkesztőségünknek elmondta, hogy 16 tonna veszélyes hulladék és 21 tonna elektronikai hulladék gyűlt össze.

Rengeteg televízió, monitor és gumiabroncs volt a leadott szemét között.

 

 

veszelyeshulladek_gyujtes2019 (7)

 

 

A Humusz Szövetség összegyűjtött néhány hasznos jó tanácsot, hogyan minimalizálhatnánk a szeméttermelésünket. Megéri megnézni!

 

Tippek a Szövetség tollából:

– A legkörnyezetkímélőbb, ha megelőzzük a veszélyes hulladékok keletkezését. Használjunk minél kevesebbet azokból az anyagokból, melyek később veszélyes hulladékká válnak!

– Keressük a környezetkímélő alternatívákat (tisztítás, mosás, barkácsolás, takarítás, szépségápolás, bútorápolás, stb.).

– Csak annyi festéket, ragasztót, vegyszert, stb. vásároljunk, amennyi feltétlenül szükséges az adott munkához. A maradékot, felesleget ne tartogassuk beszáradásig, inkább ajándékozzuk olyasvalakinek, aki éppen fel tudja használni.

 

 

17_09_17_veszelyes_hulladek_btg (6)

 

– Keressük a környezetkímélő alternatívákat, régi recepteket.

– Kerüljük a háztartási rovarirtók használatát, ezek ugyanis nagy veszélyforrást jelentenek – különösen a gyermekek egészségére!

– A diszperziós festékeket csak desztillált vízzel hígítsuk, így hosszabb ideig eltartható. Az ecsetet munka után rögtön tisztítsuk ki, különben a rászáradó festék használhatatlanná teszi. Az üres vagy beszáradt festékes flakonok, ecsetek szintén veszélyes hulladék-gyűjtőbe valók. Ahol lehet, használjunk vízbázisú festéket.

– Keressük a természetes alapanyagokból, tartósító- és színezékmentes kozmetikumokat. Kizárólag növényi alapanyagú kozmetikumok biztos lelőhelyei a bioboltok.

– A hiányos szennyvízkezelő hálózat miatt az élővizekbe eregetett szennyvízzel kikerülnek azok a (pl. gyógyszerekből származó) stabil molekulák is, melyek szervezetünkből távoznak – károsítva az élővilágot és egészségünket. Csak elkerülhetetlen esetekben használjunk gyógyszert. Kisebb problémák alkalmával először természetes gyógymódokkal, gyógynövényekkel próbálkozzunk. Feleslegesen ne raktározzunk: gyógyszert csak akkor váltsunk ki, ha otthoni készletünkből hiányzik a keresett készítmény. A lejárt gyógyszereket 2005. december 1-től országszerte MINDEN patika köteles átvenni!

 

 

gyogyszer_betegseg_2018szept

 

– Kerüljük a szárazelem használatát. Ne vegyünk felesleges elektromos játékot, eszközt (zenélő képeslap, forgó nyalóka, ugató plüsskutya, stb.) A nélkülözhetetlen használati tárgyak esetében inkább keressünk mechanikus, napelemes, esetleg hálózatról működő változatokat. Ha elkerülhetetlen az elem használata, vegyünk újratölthető elemet (akkut), ami 500-1000 alkalommal is feltölthető. Az elemeket is gyűjtsük külön!

– Lehetőleg ne használjunk hajtógázas kiszerelésű termékeket, melyek az üvegházhatást fokozzák.

– Elektromos vagy elektronikai termék vásárlásakor legyen szempont a tartósság és a javíthatóság. Manapság egyre nagyobb iramban egyre több veszélyesnek minősülő elektronikai hulladékot termelünk, aminek hulladékként történő kezelése (és sokszor nem megfelelő feldolgozása) jelentős környezeti és egészségügyi problémákat okoz. Utóbbit talán nem is közvetlen környezetünkben, hanem a hulladékáram végpontját képző Harmadik világban. “Ne legyünk e-hulladék termelők!”

 

veszelyeshulladek

 

– A tönkrement gumiabroncsokat adjuk le gyűjtőhelyen vagy lakossági gyűjtés alkalmával!

– Ha lakókörzetünkben nincs veszélyes hulladék-gyűjtő udvar, kérjük fel az önkormányzatot (aki jogilag felelős a háztartási hulladék – így a háztartási veszélyes hulladék – eltávolíttatásáért), hogy szervezzen félévente ingyenes lakossági gyűjtést. Ennek érdekében kérhetjük helyi zöld szervezetek segítségét, felszólalhatunk lakossági fórumon vagy kezdeményezhetünk aláírásgyűjtést is. Ha már működik a gyűjtés, használjuk ki, a rendszeresen félretett veszélyes anyagokat, hulladékokat adjuk mindig le! A lehetőségről tájékoztassunk minél több környékbeli ismerőst!

 

 

A következő veszélyes hulladék elszállítás a BTG tájékoztatása szerint ősszel lesz. Amint meglesz a pontos időpont tájékoztatjuk olvasóinkat. 

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.