A változás a lényeg

(Budaörs, 2019. május 18. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Múlt héten megjelent egy magyar felmérés, miszerint az átlagos magyar háztartásban a váratlan kiadásokra 476 ezer forint félretett pénzre lenne szükség, de csak a háztartások 35%-a mondta azt, hogy rendelkezik is ennyi tartalékkal.

 

 

Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére, ezért azt mondhatjuk, hogy a háztartások harmada rendelkezik egy hónapra elegendő tartalékkal. Még ez is nagyon messze van az ideális minimumtól, a hathavi megélhetésre elegendő vésztartaléktól.

Nagyon sokszor erre a pénzügyi problémára a megoldás nem a még több kereset, hanem az új pénzügyi szokások kialakítása. Sokan esnek abba a hibába, ha nem jönnek ki a bevételeikből, még keményebben kezdenek el dolgozni, viszont ahogy nő a fizetésük, nő a költésük is, így megint csak nem lesz elég a bevétel. Ezért még keményebben dolgoznak.

 

penz (6) forint gazdasag fizetes

 

Ezért segítség sokaknak, ha inkább a pénzügyi szokásaikat változtatják meg.

S változást a kis dolgokkal érdemes kezdeni, mert egy túl radikális változás már az elején elveszi az emberek kedvét a kezdéstől vagy a folytatástól.

Sokan csak gúnyosan nevetnek, mit számít, ha nem iszok meg két kávét munka közben a szomszédos kávézóban, azzal semmivel nem leszek előrébb.

 

kave

 

Ők azok, akik nem értik, hogy nem az ezzel megtakarított pénz a lényeg, bár megjegyzem, az sem elhanyagolható. (Látom nálunk reggelente az irodistákat a Starbucks-ban tömött sorokban, majd ebédidőben ugyanezen embereket az éttermi részen s utána újra a kávézóban. Nem tudom, mennyit keresnek, de hogy a fizetésük jelentős részét sokan elköltik munkaidőben, az biztos.)

Nem az a lényeg, mennyit spórolsz meg azzal, hogy nem a munkahelyeden kávézol reggelente. Hanem az, hogy elhatároztad, hogy változni és változtatni fogsz és az első lépést megteszed.

Először a reggeli kávézást pótolod egy olcsóbb megoldással, majd a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.

Mikor látod, hogy már meg tudtál spórolni néhány tízezer forintot havonta, egyből meg fog jönni a kedved a komolyabb változtatásokhoz is, legyen szó a bevételi vagy a kiadási oldalról.

Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni. Hanem azért, mert elindultál valahol és kézbe vetted a pénzügyeidet és a kiadások után a bevételi oldalon is elkezdtél tudatosan előre menni.

Ezért ne becsüld le a kicsiny kezdetet. Mert a maratonra sem úgy készülsz fel, hogy első nekifutásra lefutsz egy laza negyven kilométert. Hanem az elhatározással kezded és az első kilométer nyögvenyelős lefutásával.

Akármilyen kicsiben is, de kezdd el még ma a változást és akkor nem leszel azon honfitársaink között, akinek még egyhavi bérének megfelelő tartalék is a lehetetlen küldetés kategóriájába esik.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.