Egy világhírű művész, Ingo Glass kiállítása Budaörsön

(Budaörs, 2019. május 16. – Budaörsi Infó) 2019. május 13-án, hétfőn 18 órakor nyílt meg Ingo Glass szobrászművész kiállítása a Heimatmuseum Látványtárában Budaörsön.

 

Ingo Glass 1941-ben Temesváron született, bánáti német családból származik. Már 13 évesen tökéletes szobrot készített, tehetsége miatt a Képzőművészeti Főiskola művészettörténet és szobrász osztályába járt, majd restaurátorként dolgozott a galaci Modern és Kortárs Művészeti Múzeumban.

1979-ben Münchenben telepedett le és itt is múzeumot vezetett, mellette kortárs kiállításokat szervezett illetve alkotásaival kiállításokon vett részt a világ számos országában, mint például 2000-ben New Yorkban, ahol közös kiállítása volt a Nobel-díjas Günter Grass-al „German Brilliance“ címmel.

Eugen Gromiger a kilencvenes években megjelent publikációjában jegyezte meg róla: “bár mi mindannyian európainak mondhatjuk magunkat, Ingo Glass mégis különös mértékben az. Erről tanúskodik a Duna teréhez tartozása, monumentális plasztikáinak különböző állomásai Neu-Ulmtól Magyarországon át Romániáig”.

 

 

btr

 

 

A Bauhaus alapján, annak jelentéstartalmán változtatva – a körből, a négyzetből, a háromszögből, mint alapformákból épülnek fel alkotásai, az ezekből és a sárga, kék, piros alapszínekből építkező művei, játékos hatású formaegyüttesei alakítják a budaörsi Jakob-Bleyer-Heimatmuseum tereit is.

A kiállításhoz kapcsolódó dokumentációban a Heimatmuseum látogatói bepillantást nyerhetnek a Duna mentén több helyütt megtalálható monumentális szoborkompozícióiba is.

 

edf

 

Ahogyan a kiállítás megnyitó beszédében Dr. Korb Angéla elmondta, modern, gyorsuló világunkban ez a kiállítás is megállásra, de leginkább gondolkodásra késztet, hogy olvassunk a sorok közt és megtaláljuk a kapcsolódási pontokat, melyeket Ingo Glass művei számunkra világunk és énünk között tartogatnak.

 

kiallitasheimat (2)

 

Szeretettel várnak minden érdeklődőt június 8-ig a Heimatmuseum Látványtárában, ahol Ingo Glass installációit tekinthetik meg és könyveibe lapozhatnak bele.

 

Nem érdemes kihagyni, hiszen a kortárs művészet élő legendája, világszinten elismert szobrászművész kiállítását nézhetik meg Budaörsön!

 

kiallitasheimat (5)

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.