Tájházak napja és Hartai Bútor Budaörsön

(Budaörs, 2019. május 16. – Budaörsi Infó) A budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény, Heimatmuseum a Tájházak Napjára időzítette ez évi időszaki kiállításának megnyitóját. Az év végéig megtekinthető tárlat anyaga a tatai Kunyi Domokos Múzeum német nemzetiségi részlegének vándorkiállítása, mely a hartai festett bútorokat mutatja be.

 

 

A május elején megtartott megnyitón nem csak a kiállítás kurátora, Busa Mónika beszélt (magyarul és németül) „Az újra felfedezett hartai bútorról”, hanem Harta képviseletében az ottani tájház vezetője, Grőb Gyuláné is mesélt kötődéséről, a település értékeiről.

 

heimatkiallitas

 

Néhány kulináris értékből hozott is magával, így a megnyitó résztvevőit eredeti hartai ízekkel várták: kolbásszal és juhsajttal, amit hartai vízzel öblíthettek le a látogatók.

A Budaörsi Asszonykör tagjai pedig házi süteményekkel kínálták a szép számmal érkező helyieket illetve a környéken élő, egykori hartaiakat.

A megnyitó után Schneider Péterné kézműves bemutatót tartott, beavatta az érdeklődőket a bútorfestés titkaiba, illetve kisebb, népszerű termékeit is kiállította.

 

heimatkiallitas2

 

A gyerekek számára kézműves foglalkozással készültek, de sajnos a gyereksereg rohama elmaradt, elsősorban a felnőtt és idősebb korosztályt érdekelte ez a téma.

A kiállítás idején azonban többször is meghirdették majd múzeumpedagógiai foglalkozásokat a hartai kiállításhoz kapcsolódóan.

A kapuk fölé kifeszített molinó a megnyitó óta napi szinten vonzza az embereket, hogy bejöjjenek és megtekintsék a hartai bútorokat, és a megújult állandó kiállításokat is.

 

gajdosfrankkatalin

 

A hartai bútorfestés több mint 200 éves hagyománya ma is élő népművészet Hartán. A hartai festett bútorok alapszíne mindig sötétkék. Gyakori motívuma a kosárba vagy kehelybe állított virágcsokor, melyet egy szivárványkoszorú fog össze, jellegzetes virágokkal, vonalas mintával (strihákkal).

Ezzel a 19-20. századi jellegzetesen festett, faragott bútorokból álló időszaki kiállítással szeretnk felhívni mind a muzeológus szakma, mind a látogatók figyelmét a bútortípus jelentésének sokrétűségére, a kelengyebútor szimbolikus szerepére és a hagyományos lakáskultúra átalakulására is.

Remélik a szervezők, hogy jövőre is sikerül olyan témát találniuk, amellyel a Tájházak Napján részt tud majd venni a Heimatmuseum venni, és amely sok látogatót vonz majd.

 

heimatkiallitas3

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.