A NAV a május 20-ai szja-bevallási határidőre figyelmeztet

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek még egy hetük van május 20-ig, hogy kiegészítsék a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy maguk töltsék ki és küldjék be a 18SZJA nyomtatványt – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-nek eljuttatott közleményében.

 

 

Május elejéig mintegy 210 ezer egyéni vállalkozó, több mint 83 ezer őstermelő és általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett magánszemély már eljuttatta szja-bevallását az adóhatósághoz, csaknem 220 ezer bevallást még várnak.

A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, ezt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az esetükben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá május 20-án – emlékeztetett közleményében az adóhivatal.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használta fel. Mivel a nem kifizetőtől származó bevételek, jövedelmek, valamint az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek tevékenységéhez kapcsolódó adatok nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza.

Az adóbevallási tervezet ezért csak ajánlatként segít a bevallásban.

 

2_banner_egy_sziv_300x200

 

Ha a mezőgazdasági őstermelő ebből a tevékenységből származó éves bevétele tavaly nem haladta meg a 600 ezer forintot és más adóköteles jövedelme sem volt, akkor bevallást nem kell benyújtania. Az őstermelői bevételről a NAV által kiküldött kiegészítő nyilatkozaton is nyilatkozhat az adózó.

Ha az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az áfás magánszemély május 20-ig elmulasztja a módosítást, kiegészítést, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV hiánypótlásra szólítja fel. Ha ez elmarad, az adóhatóság ötvenezer forint mulasztási bírságot szabhat ki. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.