Május 10-ig fogadják a jelöléseket az Év fája díjra

Budaörsi fákat is jelölhetünk az Év Fája versenyen, amelyre május 10-éig lehet jelentkezni. Emellett díjazzák az év Hős Fáját is: erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják a szervezők, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is.

 

 

A tavalyi magyarországi nyertes, a pécsi havi-hegyi mandulafa európai hírnévre is szert tett, hiszen elnyerte a Európai Év fája elismerést 2019-ben.

 

ev_faja_pecs_verseny_2019

 

2019-ben is elindul az Év Fája verseny magyarországi fordulója!

Ha szeretné, hogy kedvenc fáját egy egész ország, sőt egész Európa megismerje, nevezze az Év fája versenybe!

A korábbi évekhez hasonlóan az http://evfaja.hu/ oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket május 10-ig a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében.

A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit díjátadó ünnepség keretében nyújt át az alapítvány a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnék – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül a szervezők partnere, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezendő európai vetélkedőben is, amelyen elnyerheti az Európai Év Fája címet. A korábbi években négy alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, idén az országszerte ismertté vált a pécsi havi-hegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot!

Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

A jelöléseket a http://evfaja.hu/ oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.

 

Az Év Fája verseny szervezője az Ökotárs Alapítvány.

 

További információ:

Tokodi Nóra – 411-3500, tokodi@okotars.hu

 

(Budaörsi Infó/budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.