Skót miniszterelnök: eljött az ideje Skócia függetlenné válásának

A skót miniszterelnök szerint eljött az ideje Skócia függetlenné válásának.

 

Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Edinburghban rendezett tavaszi kongresszusának vasárnapi záró munkanapján felszólalva kijelentette azt is, hogy a Skóciában élő külföldi EU-állampolgárok a skót nemzet tagjai, “közülünk valók, és teljes szívünkből azt szeretnének, ha maradnának” abban az esetben is, ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Hozzátette: a skót függetlenségi mozgalom meghatározó eleme a progresszív, befogadó internacionalizmus.

Sturgeon szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) a kormányzó brit Konzervatív Párt “megbocsáthatatlan szabotázsa Skócia ellen”, Skócia azonban “nem a Brexit, hanem Európa pártján áll”.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skót választók 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére “kirángassák” az Európai Unióból.

Az SNP-kongresszus vasárnapi zárónapján, a küldöttek óriási ovációja közepette a skót miniszterelnök bejelentette, hogy a skót kormány a jövő hónapban beterjeszti az újabb függetlenségi népszavazás kiírását célzó törvényjavaslatot, és tervei szerint ezt az év vége előtt el is fogadtatja a skót parlamentben.

Nicola Sturgeon felidézte: a brit kormány már jelezte, hogy nem engedélyezi az újabb referendumot Skócia függetlenné válásáról, arra hivatkozva, hogy nem növekszik jelentősen a skót függetlenség támogatottsága.

Sturgeon kijelentette ugyanakkor, hogy ezt az érvet a legutóbbi felmérések máris cáfolják, és az SNP feladata most e támogatottság még további jelentős erősítése.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében – vagyis csaknem két évvel a brit EU-népszavazás előtt – már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap skóciai kiadásának megbízásából készített új felmérés azonban kimutatta, hogy a skótok 52 százaléka szavazna Skócia függetlenné válására abban az esetben, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételrendszeréről elért – a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított – megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.

A Panelbase közvélemény-kutató cég által 1018 fős skót választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat feltárta azt is, hogy a skót választók 59 százaléka jobbnak tartaná Skócia függetlenné válását a megállapodás nélküli, szabályozatlan Brexitnél.

A SNP-kongresszus vasárnapi zárónapján elmondott beszédében Nicola Sturgeon kijelentette: a függetlenség támogatottságának további jelentős növelésével együtt biztosítani kell azt is, hogy egyetlen brit kormány se akadályozhassa meg Skócia választási jogának érvényesülését.

A brit kormány kabinetirodájának vezetője a minap jelezte, hogy London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához.

 

anglia_skocia_angol_skot_szavazas_fuggetlenseg2014

 

David Lidington, aki e tisztségében Theresa May miniszterelnök helyettesének számít, a BBC rádió skóciai csatornájának nyilatkozva csütörtökön kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a skót függetlenségről tartott előző referendum óta “megugrott volna” a Skócia elszakadását vagy az újabb népszavazás kiírását pártolók aránya.

Lidington kijelentette azt is, hogy a 2014-es referendum egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést.

David Lidington nyilatkozatának előzményeként Nicola Sturgeon szerdán, az edinburghi parlament ülésén közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A referendum kiírásához azonban a brit kormány hozzájárulása is szükséges.

A skóciai önkormányzatiság megteremtéséről intézkedő, 1998-ban kelt brit törvény ugyanis meghatározza, hogy melyek azok a kérdések, amelyekben az egyébként igen széleskörű autonómia-jogkörökkel felruházott skót parlament önállóan nem dönthet, és ezek közé tartozik Skócia és Anglia uniójának sorsa.

A 2014-es skóciai függetlenségi népszavazás szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt – többhavi kormányközi tárgyalássorozat után – Alex Salmond akkori skót kormányfő és David Cameron akkori brit miniszterelnök e törvény jegyében írta alá 2012 októberében. -mti-

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.