Lakossági konzultáció – Novemberre készülhet el az új budaörsi buszvégállomás

(Budaörs, 2019. április 27. – Budaörsi Infó) 2019. április 26-án pénteken reggel 9 órakor a polgármesteri hivatal 230-as tárgyalójában lakossági konzultációt tartottak, ahol a lakosság kérdéseire adtak választ a budaörsi buszmegállóközpont átépítésével kapcsolatban. Nagyon sok fontos részletre és tudnivalóra is fény derült.

 

 

Bár a péntek reggel kilenc óra nem túl ideális időpont, amikor a lakosság részt tud venni egy konzultáción, néhányan mégis megoldották, hogy el tudjanak menni a beszélgetésre.

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (3)

A konzultáción részt vett Csernusné Gáspár Csilla, a Műszaki Ügyosztály Magasépítési Osztály beruházó mérnöke és Bíró Gyula alpolgármester.

Bíró Gyula elmondta, hogy azért került csak most sor a találkozóra, mert a kivitelezést közbeszerzéssel kell lebonyolítani, amelynek a folyamata még csak most zárult le a megfelelő szakemberek hiánya miatt.

 

buszmegbeszeles

 

Csernusné Gáspár Csilla bevezetőjében elmondta, hogy három probléma volt a busz végállomással, ami miatt szükség volt a beruházásra.

Az első probléma az volt, hogy a forgalmi rend nagyon zűrös volt a területen, a gyalogosok keresztezték a busz forgalmat, ami nagyon balesetveszélyes.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (14)

 

A második probléma a várakozó helyek száma volt. Csernusné Gáspár Csilla elmondta, hogy a buszok sok esetben köröztek, mert nem volt hol megállniuk, vagy a járdára, esetleg a fűre tudtak csak parkolni.

A harmadik ok, ami miatt úgy gondolták, hogy beruházásra van szükség, hogy a pályaudvaron lévő épület nagyon rossz állapotban volt, méltatlanul Budaörshöz.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (15)

 

A konzultáción azt is megtudhattuk, hogy a beruházás célja a forgalmi rend megfelelővé tétele. A tervek szerint a megállóhelyeket körben helyeznék el, ezzel megoldva a fenti problémát.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (7)

 

Egy nagyobb fedett várakozóhelyet terveznek a végállomásra és két üzlethelyiséget alakítanak ki, aminek a sorsa még nem dőlt el. Pályázatot fognak kiírni, és a nyertes pályázók árulhatják majd a portékájukat a helyszínen.

Továbbá egy nyilvános, kulturált vizesblokkot is telepítenek. Az épület metál ezüstszínű lesz, minimál-art megjelenést álmodtak meg a tervezők.

Ezzel kapcsolatban a jelenlévő lakosokban felmerült a kérdés, hogy ezt a megjelenést ők miért nem láthatták korábban, vagy vehettek részt korábban bármilyen egyeztetésen, ahol elmondhatták volna ötleteiket, problémáikat.

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (13)

 

Bíró Gyula elmondása szerint a beruházás megkezdése előtt nem sokkal elütött egy gyalogost a busz a végállomáson.

Több kérdés is felmerült, mint például, hogy ha megszűnnek a végállomás területén eddig üzemelő parkolók, akkor vajon a lakótelepen marad-e szabad hely, vagy átszoknak az idegen autósok oda.

 

parkolo_ora

 

Bíró Gyula elmondta, hogy a végállomáson lévő parkolókat eddig úgyis ‘P+R parkolóként’ használták a nem Budaörsön élők, ezért nem tartották fontosnak a megtartásukat. Egy kisebb parkoló kialakításra kerül majd, ahol szeretnék bevezetni majd a maximum két órás parkolási rendet, mint a város több területén.

Hogy átszoknak-e az idegen autósok a lakótelepre azt pedig a gyakorlat mutatja majd meg, ezt előre nem lehet megjósolni.

A másik nyitott kérdés, hogy mi lesz a szelektív kukákkal. Ezeknek a sorsa elméletileg még nem eldöntött, de az kiderült, hogy ott ahol vannak nem maradhatnak, és az épületen belül sem lehet egyelőre elhelyezni őket.

 

 

autobuszpalyaudvarszelektiv

 

Ami viszont biztos, hogy ezen a nyáron a budaörsiek nem fogják tudni használni a kerékpár tárolót, hisz a körbekerített területen belül esik.

A jelenlévők elmondása szerint a megépítését követő évben használták csak néhányan, majd miután eltűnt néhány bicikli, az emberek már kevésbé vették igénybe. 2012-ben számoltunk be a kerékpártároló építéséről.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (10)

 


Budaörs Város Önkormányzata megnyerte az Európai Unió Program keretén belül hirdetett “Bicy” elnevezésű pályázatot. A város hét európai ország kilenc városával együtt dolgozott a projekten.

A cél a városi közlekedés fejlesztése, előtérbe helyezve a kerékpározást volt.

A program keretén belül elkészült az egyedülállóan biztonságos kerékpártároló Budaörsön. A tárolót a helyi lakosok egy speciális kártya segítségével ingyen használhatják – írtuk hét évvel ezelőtt.


 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (11)

 

Csernusné Gáspár Csilla elmondása szerint a buszpályaudvar új épületének kivitelezésére nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen antigrafiti-burkolattal látják majd el, hogy a vandálok ne tudjanak kárt tenni benne. Viszont a leszállóhelyeknél nem lesz fedett terület, mert a költségvetésbe nem fért bele.

Bíró Gyula hozzátette, hogy ezt a későbbiekben meg tudják majd oldani, amikor lesz rá keret.

Volt a jelenlévők között, aki a tervek alapján úgy vélte, hogy az új épület dizájnja inkább hasonlít egy szocreál épületre mint modernre, de erre mondták azt, hogy ízlések és pofonok. Csernusné Gáspár Csilla többször hangsúlyozta, hogy szerinte ez nagyon szép, neki nagyon tetszenek a tervek.

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (4)

 

Mint megtudtuk, a helyszín kitáblázására egységes arculati terv nem született, de az biztos, hogy klasszikus megjelenést szeretnének.

Amit pozitívumként emeltek ki, hogy lesz nyilvános WC is a megállóban, viszont azzal kapcsolatban nem volt azonos információja az alpolgármesternek és a mérnök asszonynak, hogy fizetős lesz vagy sem.

Amíg zajlanak a munkálatok, addig a buszsofőrök sem maradnak fedél nélkül. Őket konténerépületben helyezik majd el.

A buszvégállomás és környezetének épített, burkolt valamint zöldfelületi fejlesztésének és megújításának terveit ügyfélfogadási időben a polgármesteri hivatal 227. sz. irodája előtti folyosón kiállítva megnézheti akiket érdekel.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (8)

 

A munkák első ütemében – a nyári iskolai szünet megkezdéséig – a végállomás forgalmi rendje nem fog változik.

Az Auchan felőli parkoló megszűnik, ott a főépület építése megkezdődött.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (12)

 

A nyári iskolai szünet idején a megállók átkerülnek a Szivárvány utcába, a Szivárvány utca Baross utca felőli végének egyirányúsítása mellett.

 

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (6)

 

autobusz_palyaudvar_egyzetetes190426 (1)



Iskolakezdéstől a megállók már az új helyükön üzemelnek, a végállomás-épület – sofőrváró, üzletek, és nyilvános WC – belső szakipari munkái még folynak, befejezésük 2019 novemberben várható.

 

Az esetleges menetrendváltozásokról VOLÁNBUSZ Zrt folyamatos tájékoztatást ad.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.