Fagallyazáskor vigyázzunk a madárfészkekre! – Sajnálatos eset Budaörsön

(Budaörs, 2019. április 23. – Budaörsi Infó) 2019. április 12-én a Fióka- és Madármentés közösségi oldalon arról találtunk információt, hogy április 10-én Budaörsön a lakótelepen egy fa ifjítása után egy hatalmas varjúfészket és a tojásból kifordult embriót találtak a levágott faágak alatt. Az esetet olvasóink jelezték a Budaörsi Infónak.

 

 

A közösségi oldal szerkesztői írásban felkeresték Budaörs város polgármesterét az ügyben, aki megdöbbent a képek láttán és kivizsgálást ígért.

A polgármester válasza az volt, hogy a településgazdálkodást ellátó cég mindig is környezettudatosan végezte feladatait, kivétel ez alól a mostani eset, amikor a gyalogosok és az alatta lévő parkoló biztonsága érdekében kellett ilyen sürgősséggel megvágni a fát.

 

 

madar2

 

“Annyit tudok vállalni a jövőre nézve, hogy a (cég) figyelmét felhívom arra, hogy munkájuk végzése során fokozottan ügyeljenek a fészkelő madarakra.

A fákon a szokásos gallyazási illetve ifjítási munkálatokat még a madarak költési időszakának megkezdése előtt végezzék el.

Amennyiben valamilyen előre nem látható okból – pl. a mostani balesetveszélyhez hasonlóan – ez nem volna lehetséges, a költési időszak megkezdését követően csak úgy végezzenek faág-, illetve gallyak levágásával járó rendkívüli munkálatokat, ha előzetesen alaposan megvizsgálják az érintett részt, és megállapítják, hogy található-e rajta fészek vagy sem.

Ha a levágásra kerülő területen fészket találnak, arról nyomban értesítsék az önkormányzat környezetvédelemért felelős munkatársát és utóbbi esetben – közvetlen veszélyhelyzet elhárításának szükségessége kivételével – várják meg intézkedését.” – ígérte a sajnálatos eset kapcsán Wittinghoff Tamás polgármester.

 

 

A településgazdálkodást ellátó cég munkatársai hibát követtek el, hiszen a nagy fészek lentről is jól látható volt. Remélhetőleg a polgármester intézkedése nyomán a jövőben minden ilyen esetben értesítik az önkormányzat környezetvédelemért felelős munkatársát.

 

 


Miért kell a fákat ennyire visszavágni?

Az ifjítás lényegében a korona erőteljes visszametszését jelenti. Ebben az esetben nem egyes ágakat metszenek vissza, hanem visszavágják az egész koronát az elágazásokhoz közeli távolságig. Ezáltal a fa élete meghosszabbodhat.

Ifjításra több esetben van szükség: a növényeken jelentkeznek az öregedés jelei, amit az ágvégek, sőt egyes ágak elhalása mutat, de itt kell megemlíteni az elmúlt évek csapadékhiánya okozta száradást is.

Akkor is így kell visszavágni a fákat, ha azok túlságosan elnyurgultak. Ez elsősorban a lakótelepeken fordul elő.


 

 

A bejegyzés alatti hozzászólásokból kiderült az is, hogy dolmányos varjú fészek volt, ami sajnos a fa sürgős gallyazása miatt odaveszett.

 

madar1

 

feszek

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.