A mobiltelefonok történetéről nyílt kiállítás Szegeden

A táskaméretűtől a miniatűrig több mint négyszázféle mobiltelefont ismerhetnek meg az érdeklődők a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában hétfőn GSM – Generációk Saját Mobiljai címmel megnyílt időszaki kiállításon.

 

Beck György, a rendező Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöke megnyitójában emlékeztetett rá, idén március végén volt 25 éves a magyarországi GSM mobilszolgáltatás.

Az évek során a hálózatok és a készülékek újabb generációit fejlesztették ki, a telefonok pedig egyre kisebb méretűek és nagyobb tudásúak lettek. A kezdetben passzív hangtovábbításra használható telefonok mára a szórakoztató- és tartalomipar egyik legfontosabb közvetítőjévé váltak – tudatta a szakember.

Képes Gábor, a kiállítás rendezője elmondta, hogy a szeptemberig látható időszaki kiállítás anyagát négy budapesti és egy szegedi magángyűjtő több ezer készülékéből válogatták össze.

A tárlaton bemutatott legrégebbi készülék egy 1977-ben készült Motorola személyhívó, de számos más különlegesség is látható a vitrinekben. Bemutatnak egy olyan, táskányi méretű, analóg Motorola MCR 4800XL típusú – még NMT rendszerű – készüléket, amilyennel az első magyarországi mobilhívást indította Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter 1990. október 15-én. Emellett szerepel a kiállításon az amerikai cég trikolór díszítésű M3588-as típusú készüléke, az első magyarországi gyártású GSM 900/1800 telefon.

Igazi ritkaságnak számít a Nokia 2110i Olimpifon márkájú készüléke, amely az 1996-os atlantai olimpiára jelent meg és összesen csupán kétezer darab készült belőle. A finn gyártóhoz kötődik a tárlat egyetlen nem távközléshez kapcsolódó darabja is, egy 1978-ban készült gumicsizmája, amely a cég legendás terméke volt, még a mobiltelefonok előtti időkből. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.