Karcsúméheket szedtek ki egy nő szeméből Tajvanon

Négy apró karcsúméhet szedett ki egy tajvani nő szeméből egy orvos, a szigeten először találkoztak ilyen esettel – írta a BBC hírportálja szerdán.

 

A Ho néven említett 28 éves nő szemébe gyomlálás közben repülhettek be a kis rovarok.

Hung Cse-ting szemészorvos döbbenten húzta ki lábuknál fogva a négy milliméteres karcsúméheket a nő szeméből – mesélte a BBC-nek.

A nő hazamehetett a kórházból, nem szenvedett maradandó sérülést.

A Kansasi Rovartani Társaság tanulmánya szerint a karcsúméheket (Halictidae) vonzza az izzadság, de a könnyet is megisszák magas fehérjetartalma miatt.

Ho rokonai sírjai körül gyomlált, amikor a rovarok a szemébe kerültek. Amikor a szél az arcába fújt valamit, azt hitte, csak por volt, ám órákkal később a szeme feldagadt és fájt, ezért kórházba ment.

“Nem tudta teljesen lecsukni a szemét. Amikor mikroszkóppal megvizsgáltam, valami feketét láttam, ami úgy nézett ki, mint egy rovar lába. Megragadtam és nagyon lassan kiemeltem a méhet. Aztán megláttam még egyet, majd még egyet, végül négy rovart vettem ki. Sértetlenek voltak, éltek” – mondta el a szemész.

Hozzátette, hogy egy széllökés fújhatta őket a nő szemébe, majd ott ragadtak. “Ezek a méhek nem szoktak emberre támadni, bár szeretik inni az izzadságot és a könnyet” – tette hozzá.

Hónak az orvos szerint szerencséje volt, hogy nem dörzsölte meg a szemét, amíg a méhek bent voltak.

“Kontaktlencsét viselt és nem akarta elszakítani, ezért nem nyúlt a szeméhez. Ha megdörzsölte volna, lehet, hogy a méhek a szemébe engedték volna a mérgüket, akkor meg is vakulhatott volna” – magyarázta.

A méhek életben maradtak, egy másik intézményben vizsgálják őket.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.