Eb-selejtező – Bravúros győzelem a horvátok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi két év legjobb játékát nyújtva hátrányból fordított és nyert 2-1-re vasárnap a világbajnoki ezüstérmes horvát csapat ellen a Groupama Arénában rendezett Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen.

 

A magyarok második diadalukat aratták a horvátok felett hat döntetlen és három vereség mellett.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese június 8-án Azerbajdzsán vendégeként folytatja az Eb-selejtezőket, három nappal később pedig Wales gárdáját fogadja.

Eb-selejtező, E csoport:

Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
———————————–
Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: William Collum (skót)
gólszerzők: Szalai (34.), Pátkai (76.), illetve Rebic (13.)
sárga lap: Dzsudzsák (63.), illetve Lovren (82.)

Magyarország:
————-
Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő, Baráth Botond, Willi Orbán, Kádár Tamás – Pátkai Máté, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs (Bese Barnabás, 85.), Szoboszlai Dominik (Kalmár Zsolt, 65.), Nagy Dominik (Varga Roland, 40.) – Szalai Ádám

Horvátország:
————-
Lovre Kalinic – Tin Jedvaj (Bruno Petkovic, 78.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Borna Barisic (Marin Leovac, 30.) – Luka Modric, Marcelo Brozovic – Ante Rebic (Josip Brekalo, 67.), Ivan Rakitic, Ivan Perisic – Andrej Kramaric

I. félidő:
———-
13. perc: Modric került a magyar védelem mögé a jobb oldalon, visszagurított lövésre, Kramaric pedig csak becsúszva tudta továbbjátszani a labdát az ötös vonalán álló Rebicnek, aki a bal alsó sarokba helyezett (0-1).
34. perc: Dzsudzsák ugratta ki a 16-os jobb oldalán Szalait, aki futtából kilőtte a hosszú sarkot, Kalinic csak beleérni tudott a kapuba tartó labdába (1-1).

II. félidő:
———–
76. perc: Dzsudzsák jobb oldali szöglete után Pátkai és Leovac ugrott fel a labdáért, amely róluk felpattant, majd a hamarabb eszmélő magyar középpályás közelről a keresztléc alá bombázott (2-1).

A magyar és a horvát szövetség elnöke, Csányi Sándor és Davor Suker a meccs előtt köszöntötte Dzsudzsák Balázst, aki – Király Gábor és Bozsik József után – harmadik magyarként érte el a 100-szoros válogatottságot. A hazai szurkolók pedig ismét élőképpel fogadták a nemzeti együttest, a Szent Koronát jelenítették meg az alábbi szöveggel: “Koronázzuk meg együtt a ma estét”.

Az első perctől kezdve nagy iramban futballoztak a csapatok, elsőként az ötödik percben Gulácsinak volt dolga, majd nem sokkal később Baráth egy bal oldali beadásnál levegőt rúgott, de a meglepett Kramaric is célt tévesztett. Ezt követően viszont egyértelműen a magyarok támadtak veszélyesebben, egy ízben Szalai alig maradt le Dzsudzsák kiugratásáról, de a jubiláló szélső pontos beadásából is veszélyes szituáció alakult ki a horvát kapunál. Azonban ahogy Szlovákiában, úgy ezúttal is akkor kapott gólt a magyar csapat, amikor volt néhány ígéretes akciója: egy gyors ellentámadásnál Lovrencsics elsőre tisztázni tudott, de a bedobás után Modric játszotta magát tisztára a 16-os jobb oldalán, végül Rebic senkitől sem zavartatva passzolhatott Gulácsi kapujába.

Marco Rossi együttese viszont a nagyszombati találkozóval ellentétben nem zavarodott meg a bekapott góltól, hátrányban is nagy akarattal játszott, a széleket pedig sokkal jobban kihasználta, így támadásaiban benne volt a gólszerzés esélye, például Nagy Dominik középre gurítását ezúttal már bevetődve elérte Szalai, de irányítani nem tudta igazán a lövést. A magyarok határozottan jobban és aktívabban futballoztak a vb-ezüstérmes riválisnál, így egyáltalán nem volt váratlan, hogy – Dzsudzsák újabb jobb oldali megindulása és hajszálpontos passza után – megszerezték első góljukat a mostani selejtezősorozatban. A szünetig hátralévő időben is fölényben maradtak a magyarok, akik a 2016-os Eb-részvételük óta a legjobb félidejüket játszották igazán nívós ellenféllel szemben.

A folytatásra alábbhagyott a magyar csapat lendülete, így a horvátok birtokolták többet a labdát és inkább ők irányították a játékot, de komoly helyzetük csak abból adódott, hogy Szoboszlai vesztett labdát saját térfélen. Amíg az első félidőben “futószalagon” jöttek a magyar akciók a széleken, addig ebben a periódusban a labdát sem sikerült hosszú ideig megtartani, ugyanakkor a védekezés stabil maradt, így a vendégek fölénye is meddőnek bizonyult.

A percek teltek, a játék nem változott, a magyaroknak – a szurkolói kérésnek megfelelően – mégis sikerült megkoronázniuk addigi teljesítményüket, ugyanis Dzsudzsák bal oldali szöglete után Pátkai megszerezte első válogatottbeli gólját, egyúttal a vezetést. A “semmiből” született gól után ismét felpörgött az iram, a horvátok a korábbiaknál több kockázatot felvállalva támadták, de lehetőséget kínáltak gyors kontrákra, egy ilyenből könnyen megduplázhatta volna előnyét a Rossi-legénység. Noha ez nem jött össze, a hajrában is szinte hibátlanul védekezett a magyar gárda, így nagy és kellemes meglepetést okozva, de mindenképpen megérdemelten őrizte meg minimális előnyét a lefújásig a horvátokkal szemben.

 

 

Eredmények, csoportállás, további program

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtező E csoportjának eredményei, csoportállás és a további program:

 
Eb-selejtező, E csoport, 2. játéknap:

Magyarország-Horvátország 2-1 (1-1)
———————————–
gól: Szalai (34.), Pátkai (76.), illetve Rebic (13.)

Wales-Szlovákia 1-0 (1-0)
————————-
g: James (5.)
    Korábbi eredmények:

1. játéknap (2019. március 21.):
Szlovákia-MAGYARORSZÁG 2-0 (1-0)
Horvátország-Azerbajdzsán 2-1 (1-1)

    A csoport állása:
—————-
1. Szlovákia        2 1 –    1 2-1    3 pont
2. Wales             1 1 –    – 1-0        3
3. Horvátország    2 1 –    1 3-3    3
4. Magyarország    2 1 –    1 2-3    3
5. Azerbajdzsán    1 – –    1 1-2    0

    A csoport további programja:

június 8.:
Horvátország-Wales, Eszék 15.00
Azerbajdzsán-MAGYARORSZÁG, Baku 18.00

június 11.:
Azerbajdzsán-Szlovákia, Baku 18.00
MAGYARORSZÁG-Wales, Groupama Aréna 20.45

szeptember 6.:
Wales-Azerbajdzsán, Cardiff 20.45
Szlovákia-Horvátország 20.45

szeptember 9.:
Azerbajdzsán-Horvátország, Baku 18.00
MAGYARORSZÁG-Szlovákia, Groupama Aréna 20.45

október 10.:
Horvátország-MAGYARORSZÁG 20.45
Szlovákia-Wales 20.45

október 13.:
MAGYARORSZÁG-Azerbajdzsán, Groupama Aréna 18.00
Wales-Horvátország, Cardiff 20.45

november 16.:
Azerbajdzsán-Wales, Baku 18.00
Horvátország-Szlovákia 20.45

november 19.:
Wales-MAGYARORSZÁG, Cardiff 20.45
Szlovákia-Azerbajdzsán 20.45

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.