Nem teljesíthetik nyártól a hiányosan azonosított ügyfelek megbízásait a bankok

Nyártól nem indíthatnak banki műveleteket azok az ügyfelek, akiket a pénzintézetek nem azonosítottak teljeskörűen – hívta fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közös sajtóközleményében, amelyet az MTI-hez csütörtökön juttattak el.

 

Kiemelték: június 26-ig minden pénzügyi intézménynek el kell végeznie azon ügyfelei átvilágítását, akikkel 2017 júniusa előtt létesítettek kapcsolatot.

Az ügyfél-átvilágításhoz szükséges adatok, dokumentumok postán, egyes intézeteknél pedig élő videóbanki vagy netbanki úton is megadhatók – ismertették.

Az ügyfél-átvilágítást a 2017 júniusában hatályba lépett pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény írja elő. A jogszabály alapján a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek meghatározott személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül a pénzintézeteknek ügyfeleik kiemelt közszereplői státusát is meg kell állapítaniuk – vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése.

A közleményben megjegyezték: a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják azokat az ügyfeleket, akiknek a hiányosak a nyilvántartott adatai, illetve dokumentumaik.

A pénzügyi intézmények nyilvántartásai szerint az ügyfelek jelentős részéről még nem állnak rendelkezésre az új előírásoknak megfelelő adatok és dokumentumok – olvasható a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.