Hehl István-díjasok – Bálint Beáta radiológus szakorvos

(Budaörs, 2019. február 15. – Budaörsi Infó) Egy húsz éve az intézményben gyógyító orvos és két szakápoló munkáját honorálta az év vége alkalmából a Budaörsi Egészségügyi Központ. Az első alkalommal adományozott Hehl István-díj a tavasszal váratlanul elhunyt ortopéd orvos nevét viseli.

 

 

A 2018 karácsonyán első ízben átadott Hehl István-díjat az 1999 óta a budaörsi rendelőben gyógyító dr. Bálint Beáta radiológus szakorvos, Thurzó Éva járóbeteg-ellátásban dolgozó szakápoló és Tóth Mária, az Egynapos Sebészeti Részleg szakápolója vehette át.

 

 

hehlistvandij2

 

A díj egyben megemlékezés a májusban váratlanul elhunyt dr. Hehl István ortopédszakorvos sportorvosról, aki évekig rendelt a Budaörsi Egészségügyi Központban, és az ország egyik legkiválóbb térdspecialistájaként számos betegen végzett életminőség-javító beavatkozást az intézmény egynapos sebészeti részlegén.

 

 

hehlistvandij

 

A díjat Zsákai Zoltán, az egészségügyi központot üzemeltető Jump Consulting Kft. ügyvezetője és dr. Gamal Eldin Mohamed orvosigazgató adta át a díjazottaknak a családot képviselő Hehl Balázs és Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás polgármester jelenlétében.

Zsákai Zoltán a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók megbecsülését és elismerését alapvető fontosságúnak tartja.

 

 

zsakai

 

„Hehl István emberi minősége és ezzel párhuzamosan szakmai teljesítménye mindannyiunk számára példaértékű volt. Hirtelen bekövetkezett halálával pedig pótolhatatlan űrt hagyott maga után. Integratív és professzionális tevékenységével megalapozta a budaörsi egynapos sebészet ortopédiai területen elért jó hírnevét.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy újabb és újabb módokon segítsük a dolgozóinkat a munkájuk könnyebb és hatékonyabb elvégzésében. A díj lényege az, hogy az itt dolgozó kollégák érezzék, hogy a vezetés elismeri a munkájukat, és büszkék vagyunk arra a teljesítményre, amit nyújtanak.”

A díjazottakról az intézmény igazgatójából, orvos igazgatójából és ápolási igazgatójából, valamint az orvosok és szakápolók képviselőiből összeállított bizottság döntött.

A pénzjutalommal járó díjat hagyományteremtő szándékkal alapították, ezentúl évente ítélik oda.

 

 

 

Bálint Beáta radiológus szakorvos

 

 

Bálint Beáta a Budaörsi Egészségügyi Központban 20 éve dolgozik vállalkozó orvosként: az első 2 évben a radiológiai részlegen, ezt követően mind a mai napig az ultrahang laborban, ahol hasi-, érrendszeri-, lágyrész- és ízületi vizsgálatokat végez.

 

hehl_dijazottak2018 (2)

 

„Azt, hogy orvos szeretnék lenni, már igen korán, gyermekkoromban elhatároztam, melytől nem tudott semmi sem eltéríteni, így érettségi után felvételt nyertem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára, ahol 1980-ban szereztem diplomát első orvosként a családunkban.

A radiológusi pálya véletlenül adódott, kezdetben nem tekintettem végleges választásnak. Végül azonban nagyon megszerettem, amiben főként az játszott szerepet, hogy az 1980-ban letett radiológusi szakvizsgám után nem sokkal két korszerű képalkotó diagnosztikai eljárás – a CT és MR – fokozatosan elterjedt a magyar egészségügyben is, jelentősen kibővítve a diagnosztikai palettát.

CT vizsgálatokat több éven keresztül magam is végeztem a Radiológiai Klinikán, a Szent Imre Kórházban, és a MÁV Kórházban. Ebben az időben az ultrahang-technika, az ultrahang-berendezések is jelentősen fejlődtek.

A többi képalkotó diagnosztikai eljárással szemben (ahol többnyire csak képek értékelése folyik) az ultrahang-vizsgálat során az orvos a beteggel végig közvetlen kapcsolatban van, ki tudja kérdezni a panaszairól, a korábbi vizsgálatok eredményeiről és meggyőződésem, hogy ezek segítségével könnyebb megfelelő diagnózishoz jutni.

A radiológusi pályát nagyon izgalmasnak tartom, ezért feltétlenül ajánlanám a kezdő orvosoknak, hiszen jelenleg is rendkívül gyorsan fejlődnek tovább a diagnosztikai eszközök a pontosabb diagnózis elérése érdekében, a medicina csaknem miden területét ismerni kell a műveléséhez, ezért széles körű tudást igényel.”

 

Ön szerint mi okoz nehézséget napjainkban az egészségügyben?

„Nemcsak az ultrahang-diagnosztikában, hanem általában a mai magyar egészségügyben nehézséget jelent mind a beteg, mind az orvosok számára az ideális betegutak megtalálása, az, hogy a beteg a felállított diagnózis után arra a helyre kerüljön, ahol a megfelelő kezelést megkaphatja. Sokszor a korábbi személyes szakmai kapcsolataimat is igénybe kell venni egy-egy beteg sorsának az elrendezéséhez.”

 

Milyen érzés volt átvenni a kitüntetést?

“Megtiszteltetés volt számomra, hogy elsők között kaphattam meg a Hehl István-díjat. Szeretnék köszönetet mondani még egyszer mindazoknak, akik bizalmat szavaztak nekem. Hehl doktorral nagyon jó, szoros szakmai kapcsolatban voltunk, hiszen ő, mint a térdízület specialistája gyakran igényelte térdműtétek előtt a térdízület ultrahang-vizsgálatát, mellyel még a műtét előtt pontosabbá lehetett tenni a diagnózist. Nekem pedig az ízületi ultrahang diagnosztika a kedvenc területem.”

 

Milyen távlati tervei vannak?

“Annak ellenére, hogy már nem tartozom a fiatalabb generációhoz, még néhány évig szeretnék az egészségügy rendelkezésére állni, és a mögöttem lévő sok év tapasztalatával továbbra is segítséget nyújtani a beteg embereknek. Titkos vágyam még, hogy a most IV. éves orvostanhallgató fiammal az egyetem elvégzése után még egy ideig együtt praktizálhassak.”

 

 

A sorozat további részei:

Hehl István-díjasok – Tóth Mária szakápoló

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.