Energiatakarékos: megéri?

(Budaörs, 2019. február 10. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A család új fagyasztószekrényt vásárolt, ezért adott volt, hogy megnézzem, vajon megéri-e megvenni az energiatakarékosabb hűtőket és fagyasztóládákat, azaz mikor térül meg a felár, amit kifizetek egy alacsonyabb villanyszámla érdekében.

 

 

Mivel ki vannak állítva a hűtők egymás mellé, ugyanannak a márkának a teljesen ugyanolyan hűtői, csak különböző energiaosztály-besorolással, rajta az éves várható áramfogyasztással, nem volt nehéz az összehasonlítás. Az árkülönbség osztva a éves fogyasztáskülönbséggel. (Ennyibe kerül egy kWh áram a lakosságnak.)

 

huto

 

Gondoltam, lesz valami általános tapasztalat, melyiket éri meg inkább megvenni.

Ezzel szemben az lett a tapasztalat, hogy minden egyes esetben számolni kell.

Volt olyan hűtő, amelyiknél kicsit több, mint ezer forinttal volt csak drágább az A+++, mint az A++, itt nem is értem, ki veszi meg a többet fogyasztó terméket. (A két hűtő egyébként teljesen egyforma.)

Egy másik márkánál az A+ és A++ között 8,75 év alatt térül meg az energiatakarékosabb termék felára.

De találtam olyat is, ahol kicsit több, mint 15 évig kell várni, amíg megtérül az energiatakarékosabb választás, ami a mai javíthatatlanra tervezett hűtőknél leginkább a soha kategória.

Úgyhogy a tanulság: bár fontos a kisebb fogyasztás, érdemes ellenőrizni egy számológéppel, hány év alatt is fog megtérülni a többlet-befektetés.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.