Budaörsön járt Farkas Bertalan – Mars-utazást ígér a Roboktat csapat

(Budaörs, 2019. február 8. – Budaörsi Infó) 2019. február 7-én, Farkas Bertalan az első magyar űrhajós Budaörsre látogatott, hogy meghallgassa a budaörsi Roboktat szakkör diákjainak előadását. A csapat a First Lego League versenyre készül, ahol az űrhajós is a zsűritagok között lesz. 

 

 

2018. december 8-án a budaörsi Roboktat csapat az FLL robotversenyen robotjátékok kategóriában első, összesítésben pedig második helyen végzett. Ezen felül megkapták még a First Lego League Champion díjat is. Ennek köszönhetően továbbjutottak a kelet-európai döntőbe is.

A versenyt Miskolcon rendezik meg 2019 február 9-én. Erre a versenyre készül most a lelkes kis csapat.

Ebben az évben a First Lego League témája az űrkutatás, így már mindjárt érhető is, hogy hogy került Farkas Bertalan a zsűribe.

 

 

farkasbertalanroboktat19_02 (6)

 

A versenyzők feladata olyan valós problémára találni megoldást, amellyel a kutatók is küzdenek.

A február 7-ei előadáson jelen volt az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője, Tandi ZsuzsannaFarkas Bertalan és Dr. Hirn Attila, a Magyar Tudományos Akadémia Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője.

 

farkasbertalanroboktat19_02 (1)

 

Farkas Bertalan a gyerekek angol nyelvű prezentációjuk után kihangsúlyozta, hogy az első és legfontosabb dolog az előadásuk során, legyenek határozottak, mosolygósak és bátrak. Ha valamit elrontanak véletlenül se izguljanak, fejezzék be az elkezdett mondatot és folytassák tovább az előadást.

 

farkasbertalanroboktat19_02 (5)

 

Székely Viola a Roboktat csapatának vezetője elmondta, hogy a csapata szerint a hosszú távú űrutazás legnagyobb problémája a kozmikus sugárzás.

 

 

farkasbertalanroboktat19_02 (3)

 

“Ez egyáltalán nem hasonlítható össze a Földön levő sugárzással. Főleg magas energiájú ionizáló proton sugárzással találkozunk. A gamma sugárzás sem kevés. Scott Kelly, aki 1 évet töltött az űrben, földközelben, a Föld mágneses terén belül, ami sugárzás ellen véd, bevallása szerint napi 30 mellkasi röntgensugárzás érte. Ennél távolabb a sugárzás még nagyobb.

Nos, erre talált a Roboktat csapata megoldást. A nemzetközi űrügynökségek már kísérleteznek az űrtakarítással. Ezt a szemetet, ami többnyire alumínium, szelektáljuk, azaz kiválogatjuk a 10 cm-nél kisebb darabokat és az ISS-en (Nemzetközi Űrállomás) létrehozott gyártó egységen polietilénből nyomtatott konténerekbe ömlesztjük. Már létezik 3D nyomtatás az űrben.

A konténereket 3D nyomtatjuk. Azért polietilén, mert sok benne a hidrogén, aminek az a jó tulajdonsága, hogy nagy mértékben lefékezi a protonokat. Ha pedig alumíniummal társítjuk, csökkenti az áthaladó kozmikus sugárzás erősségét.

A konténereket modulárisra gyártjuk és bevonjuk / körbefedjük vele minden olyan űrhajó külső falát, amely hosszú útra készül. Tehát nem kell a Földön megpakolni vastag falakkal, így indítása költséghatékony.

Másrészt újrahasznosítjuk az amúgy is veszélyes űrszemetet. Két legyet egy csapásra. Startup vállalkozásunk neve SafeSpace4U. Úgy gondoljuk, hogy vállalkozás-ötletünkben nagy potenciál rejlik. Ezért várjuk a befektetőket.

Minden befektető ajándékba kap tőlünk 1 db 2 személyre szóló jegyet egy menettérti Mars-utazásra.

A jegy érvényessége 10 év. Szóval bízunk benne, hogy a SafeSpace4U lesz 5 éven belül a legsikeresebb startup vállalkozás lesz!

Íme a jegy!”

 

 

roboktatjegy

 

 

Ha letöltöd, lefényképezed, vagy kivágod és bemutatod Violának, ingyen részt vehetsz egy robotika órán.

Természetesen ez csak egy játék, és szó sincs Marsbéli utazásról. A verseny lényege, hogy a gyerekek érzékeljék a kutatási munka fontosságát, és tanuljanak meg vállalkozóként gondolkodni. Ez egy nagyon összetett a dolog, viszont így akár pár év múlva akár startupperek is lehetnek. 

 

 

farkasbertalanroboktat19_02 (4)

 

Sok siket kívánunk a budaörsi csapatnak! 

 

 

Farkas Bertalan űrhajós a Budaörsi Infó egy korábbi számával 2016-ban

Farkas Bertalan űrhajós szerkesztőségünkben a Budaörsi Infó egy korábbi számával 2016-ban

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.