Fűts okosan! – Egyes településeken továbbra is magas a légszennyezettség

Bár többfelé javult a levegő minősége, egyes településeken továbbra is magas a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) szombaton az MTI-vel azt közölte: Putnokon egészségtelen a levegő minősége, kifogásolt még Budapest, Dunaújváros, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Vác levegője.

Az NKK ezért azt kéri, kerüljék a helytelen fűtési módok alkalmazását. Arra hívták fel a figyelmet, hogy műanyagok, ruházat, gumiabroncsok és egyéb hulladékok égetésekor rákkeltő vegyületek kerülnek a levegőbe.

További információk a Fűts okosan! kampány honlapján, a http://www.futsokosankampany.hu/ oldalon találhatók.

 


A légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk.

Az elmúlt években elkészített országos légszennyező anyag kibocsátási leltárok adataiból kiderül, hogy napjainkban a kisméretű szállópor kibocsátásához a legnagyobb mértékben a lakossági fűtés járul hozzá (több, mint 80%-kal). Emellett lényegesen kisebb a hozzájárulása a korábban fő probléma-forrásnak gondolt iparnak (kb. 5%) és közlekedésnek (kb. 5 %).

Nem mindegy, hogy mivel és hogyan fűtünk.

Amíg a földgáz használata esetén az egészségügyi szempontból legveszélyesebbnek tekintett kisméretű részecske kibocsátás elhanyagolható, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe.

A szilárd tüzelőanyagok között is nagy különbségek vannak. Amennyiben szén vagy fa között kell választanunk, inkább a fát preferáljuk. Ha úgy döntünk, hogy a szenet választjuk tüzelőanyagként, gondoljunk arra, hogy az olcsóbb, de rosszabb minőségű (magasabb kéntartalmú) barnaszenek és lignit használata során okozott légszennyezettség is nagyobb.

A fa az emberiség történelmében a legrégebben használt energiahordozók egyike. Amennyiben helyesen használjuk fel a fát otthonunk fűtésére, úgy nem csak kevésbé szennyezzük a levegőt, ill. veszélyeztetjük saját és családunk egészségét, hanem a fűtés költségeit is jelentősen csökkenteni tudjuk.


 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.