A budaörsi képviselő-testület a túlóratörvénnyel kapcsolatban is döntéseket hoz szerdán

(Budaörs, 2019. január 28. – Budaörsi Infó) 2019. január 30-án ülésezik a képviselő-testület, ahol többek között döntenek a túlóratörvénnyel kapcsolatos önkormányzati teendőkről, vállalásokról, illetve felkérésről az országgyűlési képviselő felé törvénymódosítási javaslat megtételéről.

 

 

Az Országgyűlés 2018. decemberében elfogadta a Munka törvénykönyvének azt a módosítását, amelyet a közvélemény „rabszolgatörvény”-nek nevezett el (A munkaidő-szervezéssel és a munkaerő-kölcsönzés minimális kölcsönzési díjával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2018. évi CXVI. törvény).

Ez a törvény lehetővé teszi a munkáltató és a munkavállaló megegyezése esetén, hogy az eddigi 250 óra helyett akár 400 óra túlmunka is elrendelhető legyen, melyet akár három éves időkeretben lehet elszámolni, egyben 12 hónap átlagában heti akár 48 órára is emelhetővé teszi a rendes munkaidő legmagasabb mértékét.

Budaörs Város Önkormányzata maga is munkáltató, közvetlenül is, de közvetetten az általa tulajdonolt gazdasági társaságok útján is. Európa-szerte az a tendencia, hogy a munkaidő inkább csökken, mint növekszik.

Ez a módosítás lehetővé teszi akár a hatnapos munkahetet is, amely elvonja a dolgozókat a családjuktól, és nem ad elegendő időt a regenerálódásukra. Az Önkormányzat vezetése ezt nem tartja helyesnek.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 3:112.§ (3) bekezdése értelmében az egyszemélyes gazdasági társaságnál az egyedüli tag az ügyvezetésnek utasítást adhat, amelyet a vezető tisztségviselő köteles végrehajtani.

Budaörsön egy működő gazdasági társaság van kizárólagos önkormányzati tulajdonban, a BTG Nonprofit Kft.

Az előterjesztés szerint a képviselők arról is döntenek szerdán, hogy a BTG vezetőjét felkérjék-e, hogy ne éljen a 2019. január 1. napjától hatályos 2018. évi CXVI. törvény szerinti lehetőségekkel, így a ma is elrendelhető 250 óra (kollektív szerződés esetén 300 óra) rendkívüli munkaidőn felüli túlmunka, illetve a 3 éves munkaidőkeret lehetőségével sem.

Továbbá szavaznak arról is, hogy  felkérjék-e városunk megválasztott országgyűlési képviselőjét, hogy terjesszen be ilyen értelmű törvénymódosítást az Országgyűlés elé.

 

A napirendi pontok itt találhatók!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.