Filmvetítés a magyar kultúra napja alkalmából

(Budaörs, 2019. január 20. – Budaörsi Infó) Filmvetítés a magyar kultúra napja alkalmából a PostART-on. A film, amit megnézhetnek az érdeklődők A tizedes meg a többiek – magyar vígjáték (101 perc, 1965).

 

 

A film egyike a legsikeresebb magyar vígjátékoknak. A tizedes és társai a II. Világháborúban egy olyan helyen próbálják meg túlélni a vészterhes időket, ahol az oroszok már a spájzban vannak, míg a németek az ebédlőben ütnek tanyát. Molnár tizedes, az ügyeskedő kisember, Albert a hibátlan modorú inas és a többi katonaszökevény Grisával, a megmentett orosz katonával együtt túljárnak mindenkinek az eszén, hogy végül partizánként folytassák pályafutásukat.

A film 1965-ben a Magyar Játékfilmszemlén a társadalmi zsűri fődíját és a szakmai zsűri rendezői különdíját kapta, valamint Sinkovits Imre a legjobb férfialakítás díját.

A film 1966-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját, 1968-ban pedig beválasztották az első “Budapesti tizenkettő” közé, 2012-ben pedig a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által választott 53 magyar film közé.

 

A belépés ingyenes!

 

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén – ezt a dokumentumra írt dátum is igazolja -, így ezen évforduló tiszteletére és emlékére ezen a napon van a magyar kultúra napja.

 

Időpont: 2019. január 22. 19:30

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.