The New York Times: az FBI 2017-ben nyomozást indított Donald Trump ellen

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán nyomozást indított Donald Trump elnök ellen, mert az volt a benyomása, hogy orosz érdekeket szolgál – állította a The New York Times című napilap az internetes oldalán szombat hajnalban.

 

A lap névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a vizsgálatot James Comey akkori FBI-igazgató 2017. májusi menesztése után indították el.

A nyomozás – a The New York Times szerint – két szálon indult: az elhárítás azt vizsgálta, hogy Donald Trump tudatosan dolgozott-e Moszkvának, vagy tudtán kívül került-e az oroszok befolyása alá. Az FBI által folytatott nyomozásnak pedig volt – a nyilvánosság számára régóta ismert –  bűnügyi aspektusa, azt vizsgálták, hogy Comey menesztésével az elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

A lap állítása szerint a vizsgálat nagyon rövid idő alatt “beolvadt” a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság vizsgálataiba, amelyek azt firtatják, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok között. Erről a bizottság eddig nem hozott nyilvánosságra bizonyítékokat.

A The New York Times nem írt arról, hogy milyen következtetésekre juthattak az FBI nyomozásai.

A cikkre Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő azonnal reagált, “abszurdnak” nevezte a lap állításait. “James Comeyt azért menesztették, mert kegyvesztett pártkatona volt, akkori helyettesét, Andrew McCabe-et pedig, aki közismert hazudozó, az FBI rúgta ki” – hangsúlyozta. Leszögezte egyúttal Trump elődjére utalva: “Barack Obama elnökkel ellentétben, aki hagyta, hogy Oroszország és más külföldi ellenfeleink erőszakoskodjanak Amerikával, Trump elnök kemény Oroszországgal”.

Nem sokkal később Trump üzenetek sorával reagált a Twitteren a The New York Times írására. Az elnök totális mocsoknak nevezi Comeyt, és felháborodik azon, hogy “minden bizonyíték és ok nélkül” vizsgálódtak utána az FBI “korrupt korábbi vezetői”. Trump “piszkos zsarunak” nevezi az FBI előző vezetőjét, aki szerinte nem megfelelően irányította a hatóságot, s kirúgása nagy nap volt Amerika számára. Az elnök a Twitteren azt állítja, hogy Mueller és a “13 dühös demokrata”, akikből a különleges ügyész csapata áll, falaznak Comeynak, ahelyett, hogy a valódi összejátszást vizsgálnák “a hazug Hillary Clinton”, kampánya és a Demokrata Párt oldalán. Trump arra is kitér, hogy sokkal keményebb volt Oroszországgal, mint George Bush, Barack Obama vagy Bill Clinton. “Sőt talán bármelyik elnöknél keményebb” – teszi hozzá Trump.

James Comey és Robert Mueller egyaránt republikánus pártiak.

Comey szombaton szintén a Twitteren tett közzé egy idézetet Franklin D. Roosevelt néhai amerikai elnöktől, amivel Trump megnevezése nélkül reagált az őt ért vádakra. “Azt kérem, hogy az alapján ítéljenek meg, hogy milyen ellenségeket szereztem” – írta a közösségi oldalon az FBI egykori vezetője.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.