Havazás, hófúvás és ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetéseket keddre

Havazás, hófúvás és ónos eső miatt adott ki figyelmeztetéseket keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést – írták az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésben.

A havazás miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Hétfőn az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb, nagy területet érintő havazás kezdődött. Kedden továbbterjed a havazás a keleti országrészre, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömeg hatására a havazás fokozatosan esőre vált. A Budapest-Kelebia vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmenetileg ónos eső is lehet.

A várható friss hó az ország déli felén maximum 5, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3 fok között valószínű. MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.