Az állatorvos segít – Téli veszélyek

(Budaörs, 2018. december 30. – Budaörsi Infó) Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. E havi témánk a téli veszélyek, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

 

Dr. Szaniszló Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, hogy 6 téli veszély van, amelyekre figyelnünk kell.

Útszóró só: nem csak a tappancsokra veszélyes, hanem ha kedvence otthon lenyalogatja lábáról és a só háztartását felborítva mérgező is lehet!

Csúszós utak: az autók egész évben veszélyt jelentenek állatainkra, a téli időszakban a jeges, csúszós utak miatt fokozottan figyeljünk az állatainkra séta közben pl.: járdaszegélytől kicsit beljebb váratjuk mielőtt átkelünk egy úttesten

A hó alatt rejlő tárgyak: bár most nem havazik, de bármelyik héten érhet minket meglepetés.

A hótakaró alatt számos veszélyes éles tárgy lapulhat, amely felsérthetik a kis állatok mancsát. Ha erdőben sétáltatjuk kedvencünket és nem kijelölt útra tévedünk számítanunk kell esetleges csapdákra. Végül meg kell említenünk, hogy a hó konzerválhat veszélyes hulladékokat vagy ürüléket, amiben baktériumok/ paraziták lehetnek.

Hipotermia: legtöbb kutya imád a hóban játszani, de ha azt tapasztaljuk, hogy kutyánk mozgás közben is remeg engedjük vissza a benti meleg helyiségbe. Különösen figyeljünk a kistestű vagy idős állatokra

Gyertyák és dekorációk: ezek a tárgyak kedvenceinknek potenciális játékoknak számítanak, inkább olyan helyre helyezzük el ezeket a tárgyakat ahol nem férnek hozzá.

Ünnepi ételek: az emberi ételek nem biztos, hogy állatainknak is megfelelőek! Érdemes utána nézni mielőtt bármit adunk kedvencünknek!

Vigyázzanak állatkáikra a hideg téli hónapokban is!

 

Fontos kiemelnünk azt is, hogy közeleg a szilveszter! 

 

szilveszterkutya

 

Ilyenkor sajnos előkerülnek a petárdák, tűzijátékok! Vigyázzanak állataikra ebben az időszakban, mert stresszesek lehetnek, szoronghatnak és a félelemtől akár meg is szökhetnek!

Ilyenkor érdemes mindenképp pórázon sétáltatni kutyáinkat, beengedni a lakásba szilveszter estére, figyelni az állataink reakcióit!

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.