Budaörsi intézményvezetők karácsonyi évzárója 1. – Gajdos Frank Katalin

(Budaörs, 2018. december 21. – Budaörsi Infó) A karácsony közeledtével arra kértük a budaörsi intézmények vezetőit, hogy foglalják össze elmúlt évüket, és osszák meg velünk legmaradandóbb élményeiket. Sorozatunk első részében Gajdos Frank Katalint, a Heimatmuseum igazgatóját kérdeztük. 

 

 

Gajdos Frank Katalin – Heimatmuseum igazgatójának gondolatai: 

„Karácsony táján (…) az emlékek élőbbek és kedvesebbek …” Múzeumvezetőként a 2018-as évhez három fontos gondolatot szeretnék megosztani Önökkel: az első a köszönetről, a második a lehetőségekről, a harmadik pedig eredményeinkről szól.

Múzeumépületünk felújítása hónapokon keresztül, szünet nélkül sok-sok feladattal járt, azonban azt is eredményezte, hogy 2018 tavaszára szebb múzeumépületben dolgozunk.

Ezúton is köszönöm múzeumi munkatársaim munkáját, BNNÖ képviselő társaim és parlamenti képviselőnk támogatását és sok-sok budaörsi segítségét a Lyra Dalkörből, a Frauenkreisból, a Kertbarátok köréből, a Wunderkäfer tánccsoportból, a Történelmi Szalontól, a budaörsi intézményektől – kulturális intézményektől, iskoláktól, óvodáktól, Budaörs Város Önkormányzatától – és budaörsi civilektől.

Ez is azt mutatja, hogy egy aktív német nemzetiségi közösség működik Budaörsön, amire büszkék lehetünk.

 

heimatmuseum18_05_12_atado (39)

 

A múzeumépület megújulása, az új kiállítások kialakítása kiváló lehetőség volt arra is, hogy országosan is az érdeklődés középpontjába kerüljünk. Május 12-én, a 2018. évi Nemzetiségi Kultúrák Napján a Heimatmuseumból közvetítették az egész napos műsorfolyamot, tehát múzeumunkra és Budaörsre figyelt Magyarország.

 

heimatmuseum18_05_12_atado (26)

 

A Heimatmuseumban múlt, jelen és jövő találkozik: a felújított épület egy nyitott élménymúzeum és kulturális tér. Fontos számunkra, hogy élő múzeumként sok színes programon keresztül minden korosztályt megszólítsunk. Ezt a munkát értékelte 2018 októberében a Magyarországi Tájházak Szövetsége azzal, hogy több száz tájház közül múzeumunkat, a Jakob Bleyer Heimatmuseumot díjazta az „Év tájháza” kitüntetéssel.

Azt hiszem, eredményesnek mondható évet tudhatunk magunk mögött. Látogassanak el hozzánk 2019-ben is, állandó programjaink mellett januárban Márkus József festőművész kortárs kiállítása nyílik meg Látványtárunkban, tavasszal pedig a híres hartai sváb festett bútorok feledhetetlen látványa fogadja majd a látogatót időszaki kiállításunkon.

Karácsony táján (…) az emlékek élőbbek és kedvesebbek, olyanok, mint az elmúlt idők és elmúlt barátok halk, puha ölelése, írta Fekete István.

Egy ilyen mozgalmas év értékelésekor gyermekkorom karácsonyi emlékei jutnak eszembe, amikor az adventi várakozás után finom illatú, áldott-fényű Karácsony köszöntött ránk. Nagyszüleim szívesen meséltek a régi Karácsonyok hangulatáról, az ünnepi készülődésről, a lelki feltöltődés időszakáról. Ilyen lelki gazdagságot, áldott Karácsonyt kívánok a budaörsi Heimatmuseum nevében Önöknek és kedves Családjuknak!

 

 

heimatmuseum18_05_12_atado (37)

 

Holnap Csabay Károly, a Városi Könyvtár vezetőjének gondolatait olvashatják hírportálunkon. 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.