359 aláírást adtak át a Városházán a lakók a Kolozsvári utcai zöld terület megmaradásáért

(Budaörs, 2018. december 19. – Budaörsi Infó) 2018. november 14-én többek között arról is döntött a képviselő-testület, hogy pályázat keretében értékesíti a város a Kolozsvári utcában található, 4002/63-70 és 4002/75-76 helyrajzi számú ingatlanokat, 317,3 millió forintos áron. A környéken lakók viszont aláírásokat kezdtek gyűjteni annak érdekében, hogy ezen a területen ne épülhessen nagy belmagasságú ingatlan. 2018. december 7-én egyeztetést tartottak a budaörsi Városházán az ügyben, majd pedig ezt követően 2018. december 12-én a képviselő-testület az ingatlanok értékesítéséről szóló határozat végrehajtásának visszavonásáról döntött. 2018. december 19-én a kamaraerdei lakosok leadták az Önkormányzatban az összegyűjtött aláírásokat. 

 

 

Összesen 359 aláírás gyűlt össze, amit Vágó Csaba, a Polgármesteri Kabinet vezetője vett át a Kolozsvári utca néhány lakójától.

Az aláírások átadása alkalmával a megjelent lakosok és Vágó Csaba újra ismertették egymással az álláspontjukat az ügy részleteit illetően.

A lakosok kiemelték, hogy számukra az lenne a legelfogadhatóbb, hogy ha a fent említett terület “zölden” maradna és nem építenék be egyáltalán. A megoldások közül a legrosszabb, amit még eltudnának fogadni, hogy külön-külön telkenként értékesítse a területet az Önkormányzat és lakóházak épüljenek rajta.

 

 

Az aláírások mellé egy levelet is mellékeltek, amit az alábbiakban olvashatnak: 

 

„Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt további Címzettek!

Ezúton nyújtok be 359 db kamaraerdei lakossági aláírást a Budaörs 4002/63-70 és 4002/75-76 helyrajzi számú ingatlanok övezeti átsorolása és az azokra idei évben hozott határozat és kiírt pályázat ellen:

„Mi, Kamaraerdő lakosai tiltakozunk a 4002/63-70 és 4002/75-76 helyrajzi számú ingatlanok övezeti átsorolása és az azokra kiírt pályázat ellen. Szeretnénk, ha a terület megmaradna a jelenlegi besorolásban és kertvárosias felhasználásban. (Jelenlegi övezeti besorolás Lke-2/SZ : közepesen intenzív, szabadonálló, síkvidéki kertvárosias lakóterület)”

A 359 db aláírás az év végi mozgalmas időszakban rövid, 3 hét alatt gyűlt össze, mutatva a téma fontosságát és a lakosság egyértelmű tiltakozását.

A gyűjtés során a következőkkel szembesültünk:

Az itt lakók, szinte kivétel nélkül zölden szeretné látni, használni a területet!

Kamaraerdő lakosainak kis része értesült a tervről, az elmúlt 3 hét a téma szempontjából „hangosabb” időszakának ellenére az ott lakók jóval több mint fele nem tud a tervekről, így ahhoz nem tud hozzászólni, véleményt nyilvánítani.

Szinte kivétel nélkül felháborodtak az itt lakók, hogy az általuk megválasztott képviselők nem tájékoztatják őket és nem veszik figyelembe az igényeiket, érdekeiket.

Legtöbben felháborítónak tartják, hogy hatásvizsgálat, közmeghallgatás és lakossági fórum nélkül döntenek „lehetőségekről”. Igénylik ezek elvégzését, megtartását bármilyen döntés előtt.

Az itt lakók már így is bőven több forgalmat tűrnek el, mint amit a környezet lehetővé tenne, elutasítanak minden, forgalom növekedésével járó hasznosítást.

Ha bármilyen hasznosítás következtében az itt lakók életkörülménye, ingatlanok értékcsökkenése következne be, sokan élnének polgári peres, vagy pertársaság útján történő kártérítés érvényesítésével.

Sok lakótársban felmerült a környezet védelme, nem csak az itt élő védett fajokat, hanem a patakot, talajvíz viszonyokat érintően is.

Sok itt lakóban felmerült a korrupció gyanúja is.

Idő közben a pályázatot lehetővé tevő határozat visszavonásra került, így az aláírásokkal a visszavonás megtartása mellett illetve az övezeti átsorolás, illetve a jelenlegitől eltérő hasznosítás ellen tiltakozunk. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület hasznosítása előtt, az ott lakó közösség kommunikációt, egyeztetést és hatástanulmányt igényel, valamint hogy az itt lakók, szinte kivétel nélkül zölden szeretnék látni, használni a területet.”

 

 

Korábbi cikkeink a témában:

Mi épülhessen a Kolozsvári utcában? – Egyeztetés volt tiltakozó lakók és az önkormányzat között Budaörsön

Megvizsgálják a Kolozsvári utcai ingatlanok önálló értékesítésének a lehetőségét

Képviselő-testületi ülés (Ezen az ülésen szavaztak az adott területről) Ide kattintva megtudják nézni az előterjesztést. 

Kihasználatlan a város természeti kincse – Mi lesz a budaörsi termálkút sorsa?

Kisfalvi Péter régi-új képviselővel bejárást tartottunk Kamaraerdőn

 

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.