Csenger-Zalán Zsolt reagált a budaörsi MSZP szervezet nyílt levelére

(Budaörs, 2018. december 13. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashatták, hogy az MSZP szerint a kormány a multinacionális cégek oldalára állt, különben nem javasolnák a munka törvénykönyvének beterjesztett módosítását. A budaörsi MSZP szervezet nyílt levélben szólította fel a térség országgyűlési képviselőjét, Csenger-Zalán Zsoltot, hogy ne írja alá a javaslatot. A képviselő nyilatkozott a Budaörsi Infónak az ügyben.

 

 

A kormánypárt szerint a munkaidő-szervezéssel kapcsolatos törvénymódosítási javaslat célja (a 250 órás eddigi túlmunkaidő keret 400-ra való emelése és hároméves elszámolási lehetősége), hogy „lebontsa a munka törvénykönyvének adminisztratív akadályait azok elől, akik úgy szeretnének többet keresni, hogy – saját beleegyezésükkel – többet dolgoznak érte.”

Megkeresésünkre a térség országgyűlési képviselője válaszolt a neki címzett nyílt levélre.

Csenger-Zalán Zsolt a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a fent említett nyílt levél mindenki számára nyílt volt, csak neki elfelejtették elküldeni.

Azt nyilatkozta, hogy nem beszél igazat a Budaörsön egyébként láthatatlan MSZP, illetve az ellenzék.

Elmondása szerint az, hogy a túlórát három évente kell kifizetni nem igaz, ezután is havonta kell kifizetni a túlórát.

Hozzátette, hogy nem igaz az sem, hogy több száz túlórára kényszeríthetik az embereket, mert a dolgozók beleegyezése kell minden túlórához.

Kifejtette azt is, hogy az MSZP azon állítása sem igaz, hogy ez a törvény sokkal több túlórát tesz lehetővé, mint más európai országokban. Az európai uniós irányelv ugyanis 416 óra túlórát enged meg, többet mint az új magyar szabályozás.

A nyílt levél utolsó állítása, hogy a szakszervezetek jogai csorbulnak. Csenger-Zalán Zsolt szerint ez sem igaz, mert a szakszervezetek jogai változatlanok maradnak, a szakszervezetek azt sérelmezik, hogy a munkáltató nélkülük is megegyezhet a dolgozóval.

 


Mint ismeretes az ellenzéki képviselők tiltakozása közepette, sajátos körülmények között 2018. december 12-én a parlamentben a fideszes képviselők egyöntetűen megszavazták a törvényt.

A délután folyamán a munka törvénykönyve módosítása miatt kormányellenes tüntetés indult a Kossuth téren.


 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.