Budaörsnek fizetnie kell – Az Ab az állam javára döntött a szolidaritási elvonás ügyében

(Budaörs, 2018. december 6. – Budaörsi Infó) Nem ütköznek nemzetközi szerződésbe a 2017-es költségvetés önkormányzati szolidaritási hozzájárulásra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) csütörtökön közzétett határozatában. A leginkább Budaörsöt sújtó döntés előzményeit hírportálunkon nyomon követhették (lásd a cikk alján lévő linkeken!)

 

Ötvenhét ellenzéki országgyűlési képviselő fordult az Ab-hez indítvánnyal, amelyben a tavalyi központi költségvetésről szóló törvény szolidaritási hozzájárulásra vonatkozó rendelkezéseit kifogásolták. Álláspontjuk szerint az érintett helyi önkormányzatok döntési szabadsága jelentősen szűkül, elvesztik költségvetési támogatásukat, és még akár befizetővé is válhatnak. A támadott rendelkezések a Magyarország által is kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartájába ütköznek az indítványozók szerint.

A nemzetközi szerződésbe ütközés vizsgálata a normakontroll egy különleges változata, amikor az irányadó jogforrás nem az alaptörvény, hanem az érintett nemzetközi szerződés. Ebben az esetben ez azt jelentette, hogy az Ab a charta tartalmát értelmezte és vetette össze a támadott jogszabályi rendelkezéssel.

 

alkotmanybirosag_sk4_ulesterem_2016jun20_bp

 

Az Ab határozatában kiemelte: a charta alapján a helyi önkormányzatok pénzügyi forrásai nem függetleníthetőek a nemzeti gazdaságpolitika által meghatározott keretektől. A pénzügyi forrásokkal történő szabad rendelkezés követelménye nem biztosít az önkormányzatok számára teljes pénzügyi függetlenséget, hanem azt jelenti, hogy a nemzeti gazdaságpolitika keretein belül, azzal összhangban állapíthatják meg a kiadásaikra vonatkozó fontossági sorrendet.

A charta kifejezetten rögzíti, hogy az államok jogosultak a helyi önkormányzatok pénzügyi forrásainak korrekciójára is, ami nem kizárólag pozitív lehet, hanem akár pénzügyi források elvonása is. A szolidaritási hozzájárulás feladata, hogy az eltérő pénzügyi helyzettel rendelkező önkormányzatok hozzávetőleg azonos adóterhelés mellett hozzávetőleg azonos színvonalon legyenek képesek ellátni a közfeladatokat.

Az Ab rámutatott: az önkormányzatok között tapasztalható nagyfokú jövedelmi egyenlőtlenség kiegyenlítése – az indítvánnyal ellentétben – kifejezetten összhangban áll a charta célkitűzéseivel. A támadott törvény a szolidaritási hozzájárulás intézményének megteremtésével azt is lehetővé tette, hogy az alacsony egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok kiegészítő támogatáshoz jussanak. Az a szabályozás pedig, amely kizárólag differenciáltan, a jelentősebb adóerő-képességgel rendelkező önkormányzatok esetében írja elő szolidaritási hozzájárulás fizetését, nem tekinthető a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával ellentétesnek.

Minderre tekintettel az Ab a 2017. évi költségvetésről szóló törvény támadott rendelkezései nemzetközi szerződésbe ütközésének megállapítására irányuló indítványt elutasította.

Különvélemény nem volt.

A határozat teljes szövege elérhető az alkotmanybirosag.hu honlapon.

 

17_06_09_fovarositorvenyszek (2)

 

A szolidaritási hozzájárulás miatt rendes bíróság előtt indított pert Budaörs, amelytől ezen a címen a 2017. évi költségvetésben több mint kétmilliárd forintot vontak el. Tavaly abban az eljárásban az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék részben igazat adott a településnek, a Fővárosi Ítélőtábla azonban másodfokon, jogerősen már az állam javára döntött.

 

17_06_09_fovarositorvenyszek (4)

 

Korábbi cikkeink a témával kapcsolatban:

Nyert Budaörs a Magyar Állammal szemben – Precedens értékű ítélet

Budaörs kontra Magyar Állam – Ma ítélethozatal várható!

Budaörs bepereli az államot a 2,3 milliárdos elvonás miatt

Alkotmánybírósághoz fordul és perre megy Budaörs a szolidaritási elvonás miatt

Wittinghoff Tamás polgármester a Budaörsi Infónak adott nyilatkozatát az ügyben a linkre kattintva olvashatják.

Az államot hozták ki győztesnek másodfokon Budaörssel szemben

 

(Budaörsi Infó / mti)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.