OKF: télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma

Télen duplájára emelkedik a lakástüzek száma – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), advent első vasárnapja előtt külön felhívva a figyelmet az adventi koszorúk által okozott tüzekre.

 

Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig – mint megjegyezték – ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Naponta országszerte átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ilyenkor naponta akár harminc lakásban keletkezik tűz. Az OKF szerint ennek oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, többet főznek, fűteni kell és az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon – hangsúlyozták. Felhívták a figyelmet arra, hogy egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek, hiszen már a tűz kialakulásakor hangosan sípol az érzékelő.

Az OKF azt írta: csak olyan adventi koszorút vásároljanak, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a meleg lakásban kiszáradt, jól égő koszorúra, onnan pedig az egész lakásra. Ha valaki maga készíti el az adventi koszorút, akkor vásároljon a gyertyák alá tűzálló alátétet.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.