Nyakunkon a karácsony

(Budaörs, 2018. november 25. – Budaörsi Infó) Az ember egyet-kettőt pislog és már újra karácsony van, a gyakran kényszeredett ajándékvásárlások időszaka.

 

 

Te is úgy érzed, annyira hiányzott neked megint az ajándékok utáni rohangálás és az ezzel járó pénzköltés, mint törött szárnyú bagolynak az erdőtűz? Fogalmad nincs, mit vegyél anyádnak, akinek már mindene megvan így közel a hetvenhez, vagy a testvérednek, aki ráadásul másik országban is él és évente egyszer találkoztok? Megvigasztallak, nem egyedül vagy ezzel az érzéssel.

Egy felmérés szerint az emberek közel fele úgy érzi, nyomás van rajta, hogy többet költsön ilyenkor, mint szeretne. Gyerekes szülőknél még rosszabb az arány, 54% érzi anyagi tehernek a karácsonyi ajándékvásárlást.

A jövedelemviszonyokat is figyelembe véve, leginkább a felső-középosztály érzi úgy, hogy túl sokat kell költenie az ünnepek miatt.

Az emberek 64%-a az ajándékok limitálásával spórolna karácsonykor, 57%-a kedvezményeket vadászna, 34% adna saját készítésű ajándékot, 22%-a továbbadná a kapott ajándékot, 16%-a venne használt dolgot és 13% száműzné az egész ajándékozást úgy, ahogy van.

Mit tegyél, ha te is szeretnél kimaradni a karácsonyi őrületből, vagy legalább szeretnéd csökkenteni a pénz és időpocsékolást, ami ezzel jár?

(Természetesen ha te egyáltalán nem érzed se időpocsékolásnak se pénzpazarlásnak a karácsonyi bevásárlást, akkor ez nem neked szól. Szerencsés – esetleg még kellően fiatal – vagy, hogy számodra öröm az ajándékvásárlás. Nem szeretnénk elrontani az örömöd, ez a cikk nem neked szól akkor.)

Idén adjatok egymásnak együtt töltött időt kacatok helyett, amikor senki nem azt csinálja, amit szeretne, hanem a másikra figyel csak. Vagyis legyen az ünnep tényleg ünnep és a vásárlás helyett tényleg a szeretetről szóljon.

Vagy még durvábbat mondok: karácsonyi ajándékként menj el a pároddal az operába, amitől neked borsódzik a hátad, mert ott nem meghalnak az emberek, ha leszúrják őket, hanem fél óráig teli torokból énekelnek helyette, ő viszont szereti, de soha nem jut el év közben, főleg nem veled.

De utána ő is menjen el veled horgászni, búvárkodni, vagy végigszurkolni egy meccset élőben. Ez az igazi áldozat, nem egy újabb parfüm megvétele, ráadásul ez a kapcsolatotoknak is jót tesz és tényleg szeretetből van és valódi áldozat.

Írtam egy cikket arról, valaki hogyan oldotta meg ezt a kérdést. A bibliai mintát követte, ajándékozd azt meg, aki nem tudja viszonozni. Szerintem jó ötlet, idén még kipróbálhatod.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.