Az állatorvos segít – Mire kell télen odafigyelni!

(Budaörs, 2018. november 23. – Budaörsi Infó)  Az állatorvos segít rovatunkat tovább folytatjuk. E havi témánk a téli mérgezések, amiről dr. Szaniszló Ferenc budaörsi állatorvost kérdeztük. 

 

 

Dr. Szaniszló Ferenc a Budaörsi Infónak elmondta, hogy télen gyakrabban találkozhatunk az egyik legsúlyosabb mérgezéssel, amit a fagyálló folyadék felvétele okoz.

“Ilyenkor szokás, hogy az idősebb autók hűtője a sok latyak miatt átrozsdásodik és kilyukad, a hűtőfolyadék pedig kifolyik a garázs padozatára. A mérgezések jó része ilyen véletlen, mikor az édeskés ízű folyadékot a macskák vagy a kutyák fellefetyelik.

Meg kell említeni sajnos, hogy időnként ezzel a szerrel szándékosan is mérgeznek, főleg úgy, hogy kolbászba fecskendezik és odadobják az állatoknak. A szervezetbe jutott etilénglikol egy enzimes átalakulás folytán (ez az enzim megegyezik az alkoholbontó enzimmel) oxalát vegyületté alakul, aminek két nagyon súlyos következménye van: az egyik, hogy megköti a vérben a kalcium-ionokat, ettől izomrángások, görcsök fognak kialakulni, a másik,hogy az oxalát kiválasztódik a vesébe, ahol a vese csatornácskáiban kikristályosodik és tönkreteszi, eltömeszeli azokat. Ez súlyos, sokszor végzetes vesekárosodást eredményez.”

 

mano

 

Milyen tünetei lehetnek a mérgezésnek? 

“A mérgezés lefolyása és tünetei a felvett méregmennyiségtől függenek. Egy macskának 5 ml hűtőfolyadék végzetes veseelégtelenséget eredményez. A heveny mérgezés első tünetei a görcsök, amik már néhány órával a méreg felvételét követően láthatóak.

A veseelégtelenség tünetei (bágyadtság, hányás, étvágytalanság, hasmenés, kiszáradás, kevés vagy nulla vizelet) 1-2 nappal később jelentkeznek.

Ha valakinek csak gyanúja van arra, hogy az állata fagyállót nyalt föl, vagy esetleg megmérgezték, azonnal forduljon állatorvoshoz, mert a legfontosabb az azonnali intenzív kezelés megkezdése. Ha veseelégtelenség alakult ki, akkor már szinte nincs esély a szövődménymentes gyógyulásra, persze mindez a felvett mennyiségtől függ elsősorban.

Az etilénglikol vérből egy gyorsteszttel kimutatható, mielőtt még a vizeletben a gyilkos oxalátkristályok megjelennének, amiknek a legnagyobb a kártételük. Az intenzív kezelés lényege az oxalát-képzés lelassítása (alkoholos infúzióval) , és a belekben lévő maradék méreg lekötése, a veseműködés támogatása stb.”

 

Ha tapasztalja a tüneteket kisállatánál feltétlenül forduljon szakemberhez! 

 

mano_kutya

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.