Elveszett világra bukkantak az Antarktisz alatt

Ha összetoljuk az összes szárazföldet, akkor sem adja ki azt a nagyságot, ami régen szétdarabolódott.

 

Már évtizedek óta téma a tudományos világban az, hogy bár a Pangea darabokra tört nagyjából 180 millió év alatt, a ma ismert földrészek együttese közel sem adja ki az ősi szuperkontinens területét.

Ésszerű feltevésnek tűnt tehát, hogy kell lennie valahol egy elveszett kontinensnek, vagy akár többnek is – írta a Player.hu. Nemrég óceániai kutatók közöltek egy tanulmányt, amelyben kifejtették, szerintük ugyanis létezik egy újabb kontinens, amely több ezer éven át bujkált az óceánfelszín alatt – a Zélandiának elnevezett víz alatti terület feltehetőleg Gondwanából, valamint Új-Zélandból és Új-Kaledóniából töredezett le, majd süllyedt óceánfelszín alá.

Most azonban a jelek szerint rábukkantunk egy újabb elveszett kontinensre. Ugyanis az Európai Űrügynökség egyik műholdjától, a Gravity field and Ocean Circulation Explorer-től (GOCE) származó információk, valamint szeizmológiai adatok összevetése után Fausto Ferraccioli geológus és geofizikus csapata létrehozta a bolygónk tektonikai lemezeiről készült háromdimenziós térképet.

“A térképen pedig jól látható, hogy az Antarktisz alatt túl sok a gyűrődés, jelentős méretű ősföld található a jég alatt:”

1ant01

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.