NEAK: nem kell fizetniük a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek az ellátásért

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerint hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. Az alapkezelő azok esetében javasol változtatást, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást.

 

A szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a Népszava cikkére reagált, miszerint a kormányzat egy új jogszabály-javaslattal az elmaradt járulék helyett a kezelés díját szedné be azoktól, akiknek rendezetlen volt a biztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak.

A NEAK úgy fogalmazott, a cikk téves és félrevezető, valamint minden indok nélkül riogatja az ellátásra szoruló betegeket.

Nem készült jogszabály-módosító javaslat arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásért – emelték ki.

Hangsúlyozták, továbbra is térítésmentes az ellátás azoknak a biztosítottaknak, akik érvényes taj-számmal magyar közfinanszírozott szolgáltatónál veszik azt igénybe.

A közleményben arról is tájékoztattak, a szervezet által javasolt jogszabálytervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik a Magyarországon kiadott EU-kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Nekik fizetniük kellene azért – tették hozzá.

Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott előterjesztést az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolták – tette hozzá a NEAK. mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.