Október 23. – Muzeológus: az 1956-os forradalomról szóló kiállítások felhívások is az emléktárgyak gyűjtésére

Az 1956-os forradalommal kapcsolatos kiállítások felhívásul is szolgálnak az emléktárgyak gyűjtésére, hogy vigyék be az emberek a szabadságharchoz köthető emlékeiket a múzeumokba – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa egy tévéműsorban hétfőn.

 

    Gál Vilmos azt mondta, ez azért fontos, mert kevés ahhoz köthető emléktárgy maradt fent a múzeumokban, mivel az emberek félelemből elpusztították, eldobták azokat.

A Kádár-rendszer bukása után viszont sok elrejtett tárgy, főleg amatőr fényképészek fotói kerültek elő – tette hozzá.

Kitért arra is, a Zászló útja címmel hétfőn nyílt kiállításon az a nagyméretű, közepén lyukas magyar zászló látható, amely az 1956-os októberi forradalomban a Széna téri harcok helyszínén lobogott.

A zászlót három hajdani felkelő, Schrötter Tibor, Sándorffy Ottó és Zilahy Miklós adományozta a múzeumnak. Velük egy egyórás videót is készítettek, amelyben a zászlóhoz és a forradalomhoz kapcsolódó személyes emlékeikről mesélnek – tudatta Gál Vilmos.

Szerinte az 1956-os tárlaton a zászló utóélete a legjelentősebb.

A Magyar Nemzeti Múzeumban kedden egész nap ingyenes tárlatvezetésekkel várják a látogatókat, az ünnepre való tekintettel azonban a részvétel regisztrációhoz kötött. mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.