Október a látás hónapja – idén a digitális világ vizuális kihívásai lesz a fókuszban

Idén is megrendezik a “Látás hónapja” programsorozatot, az októberi kampány ezúttal a digitális világ vizuális kihívásaival foglalkozik.

 

Szabadi Zsolt, a szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke az MTI-nek hétfőn elmondta, október 31-ig 294 vizsgálati pont és a optikai szaküzlet várja ingyenes látásvizsgálatra és szaktanácsadásra az érdeklődőket.

Az idei látás hónapját “A digitális világ vizuális kihívásai – védekezés a kék fény ellen” mottóval rendezik. Mint mondta, a digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott “kék fény” terhelés pedig kortól függetlenül mindenkit érint, akár szemüveges, akár nem.

Az okostelefonok, táblagépek, számítógépek, tévékészülékek, a GPS eszközök vagy a led-világítás túlzott használata a szem megerőltetéséhez, szemfáradtsághoz vagy akár álmatlansághoz is vezethet – mondta, hangsúlyozva, léteznek ma már olyan optikai megoldások, amelyekkel ezt a kék fény terhelést csökkenteni lehet.

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája. Nagy Zoltán Zsolt igazgató a cukorbetegség legsúlyosabb szövődményére, a diabéteszes retinopátiára hívta fel a figyelmet a látás hónapja kapcsán.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemeli, a betegség során kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, hosszútávon pedig vaksághoz vezethet, és leginkább a rosszul beállított vércukorszint következménye.

Bár a kórkép kialakulása megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel, testmozgással és évenkénti szemfenék vizsgálattal megelőzhető lenne, a 30 és 65 éves kor között kialakuló vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban mégis a diabéteszes retinopátia.

A mintegy 800 ezer ismert hazai cukorbeteg közül több mint 32 ezer beteg vak vagy súlyosan látássérült, a számuk pedig folyamatosan nő, évente megközelítőleg további ezer ember veszíti el látását a diabétesz miatt – ismertette a statisztikát Nagy Zoltán Zsolt. Hozzátette: megfelelő prevencióval ugyan 95 százalékban megelőzhető lenne a látásromlás vagy vakság, a Semmelweis Egyetem két évvel ezelőtt végzett országos felmérése szerint a cukorbetegek majd egyharmada soha nem volt szemészeti szűrésen.

Az idei Látás hónapja programhoz kapcsolódó optikai boltok listája megtalálható a http://www.latashonapja.hu honlapon.

 

MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.