Önnek van lakástakarékja? – Ha nincs, holnaptól már nem valószínű, hogy szerződik

(Budaörs, 2018. október 15. – Budaörsi Infó) Megszűnhet az elmúlt húsz évben működő lakástakarék-pénztári konstrukció állami támogatása. Az erről szóló módosító javaslatot hétfőn adta le a fideszes Bánki Erik. A hírt az index.hu tette közzé.

 

 

Megszüntetné a kormány a lakástakarék pénztári konstrukciók állami támogatását – derül ki egy módosító javaslatból, amit a fideszes Bánki Erik egyéni indítványként nyújtott be a parlamentnek.

 

Az indítvány szerint: 

“A Fidesz-KDNP az otthonteremtést nemzeti ügynek tekinti, ami családtámogatási politikánk egyik fontos pillére. Célunk, hogy minden magyar családnak saját otthona legyen.

Az elmúlt években meghozott intézkedéseknek köszönhetően a magyar családok ma már jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakás vásárlása esetén. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül jussanak saját otthonhoz.

A 2015-ös bevezetés óta a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) több mint 90 ezer család számára biztosított támogatást, közel 250 milliárd forint értékben. A költségvetés idén közel 230, jövőre pedig több mint 240 milliárd forintot biztosít különböző konstrukciókban otthonteremtésre.

A lakástakarék pénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált. Miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

A jellemzően kis összegű konstrukció miatt ráadásul alig épültek a megtakarításokból új lakások. Számos esetben pedig nem is közvetlen lakáscél valósult meg, hiszen a megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény az elmúlt években időarányosan sokkal nagyobb mértékben tudott hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar családok saját otthonhoz jussanak.

Az állami támogatás nélkül ráadásul negatív lenne a lakástakarék pénztárak által a megtakarítóknak kínált hozam, annak ellenére, hogy a lakástakarék pénztárak a jelentős állami támogatásnak köszönhetően (idén több mint 70 milliárd forint lehet az állami támogatás mértéke) több tízmilliárdos profitra tettek szert az elmúlt években. 2010 óta a négy lakástakarék pénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált.

Annak érdekében, hogy az otthonteremtésre fordított költségvetési források minél hatékonyabban kerüljenek felhasználásra, a módosítás értelmében a hatályba lépést követően megkötött lakás-előtakarékossági szerződések esetében nem jár már az állami támogatás. Az idáig megkötött szerződések esetében a megtakarításokat az állam továbbra is támogatja a futamidő végéig. Az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a Családi Otthonteremtési Kedvezmény további bővítésének pénzügyi fedezetét biztosíthatják.”

 

A lakástakarék rendszere húsz éve működött Magyarországon, célja az volt, hogy legalább 4, maximum 10 év gyűjtögetés után 30 százalékos támogatást adott a kormány különböző lakáscélokra (mint vásárlás, építés, felújítás stb.).

A fent említett módosítás a már megkötött szerződéseket nem érintené, viszont új szerződést már nem lehet írni, hogyha elfogadják a javaslatot. 

Bánki Erik javaslatát hétfőn tárgyalják és kedden már szavaznak is róla. Ha elfogadják akkor az azt jelenti, hogy akinek eddig nem volt lakástakarék számlája, annak holnaptól a korábbi kondíciókkal már nem is lesz.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.