Art Market Budapest – Ötszáz művész alkotásai az idei művészeti vásáron

Négy kontinens mintegy ötszáz művészének alkotásai lesznek láthatók október 11. és 14. között a Millenáris parkban az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásáron, amelynek idei díszvendégei a visegrádi négyek (V4-ek) országai lesznek.

 

Az Art Market Budapest idén várhatóan tovább erősíti pozícióit a közép- és kelet-európai régió vezető nemzetközi képzőművészeti vásáraként és a világ 25 országából több mint ezer kortárs műtárgyat mutat be – mondta el a programsorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján az Art Market Budapest alapító igazgatója.

Ledényi Attila hozzátette: 6 ezer négyzetméteres alapterületen mintegy 1,5 kilométernyi falat építenek a műtárgyak számára, a V4-es díszvendégség kapcsán pedig a cseh, lengyel és szlovák kiállítók két galériaszigeten mutatkozhatnak be.

Újdonságként az Art Market négy kiemelt művészt is a látogatók figyelmébe ajánl: Tomek Baran lengyel festőművészt, Lukas Rittstein cseh szobrászművészt, Robitz Anikó magyar fotóművészt és Erik Sikora szlovák médiaművészt.

Visegrad Contemporary néven számos kísérőprogram fut majd a városban, New Visegrad Photography címmel pedig a négy ország fotóművészeinek legfiatalabb generációját ismerheti meg a közönség egy kurátori válogatáson keresztül.

Az A38 Galériában két nemzetközi jelentőségű magyar magángyűjtemény mutatkozik be, az óbudai Esernyős Galériában pedig lengyel kortárs művészeti kiállítást rendeznek – adott ízeltőt a programból Ledényi Attila. Mint hozzáfűzte, október 13-án Visegrádi napot tartanak a vásáron, a következő napon pedig a fotóművészet kerül az előtérbe. Art Photo Budapest néven ismét a vásár kiemelt része lesz a fotóművészeti szekció és továbbra is nagy figyelmet fordítanak a művészetpedagógiai programokra.

Ledényi Attila az MTI kérdésre néhány további művészt is kiemelt az Art Market kínálatából: Jimmy Nelson és Thomas Hodges brit fotóművészek személyesen eljönnek is a vásárra, Michel Platnic pedig Tel-Avivból érkezik majd.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett a főváros és az Art Market Budapest között évek óta fennálló partnerségre, amelynek köszönhetően a képzőművészeti vásár a CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál programjai közé is illeszkedik. Az utóbbi nyolc évben Budapest sokat lépett előre a nemzetközi élhetőségi listákon, ennek az egyik fontos eleme a város kulturális élete – jegyezte meg Bagdy Gábor, hozzátéve: mindebben nem elhanyagolható az olyan magánkezdeményezések hozzájárulása, mint az Art Market.

Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Millenáris park közösségi tereiben 600 millió forintos gépészeti és esztétikai rekonstrukciót hajtottak végre, miután a park is megújult 300 millió forintból. A felújított épületben az első nagyrendezvény az Art Market Budapest lesz.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.