Kedvezőbbé válnak a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei

Kedvezőbbé válnak a lakossági energiahatékonysági hitel feltételei október 4-től – az erről szóló tájékoztatás csütörtökön jelent meg a Széchenyi 2020 program hivatalos pályázati oldalán.

 

Az európai uniós forrású hitelprogram keretében a lakóépületek energiahatékonyságának javítására és a megújuló energia felhasználásának növelésére igényelhetnek kamatmentes kölcsönt maximum 20 éves futamidőre természetes személyek, társasházak és lakásszövetkezetek.

A tájékoztatás szerint a központi régió kivételével a társasházi és lakásszövetkezeti igénylők rendelkezésére álló rész a hitelprogram teljes keretösszegéből 25-ről 50 százalékra nő.

Az elszámolható munkadíj mértéke az elszámolható anyagköltséghez viszonyítva 60-ról 120 százalékra emelkedik, a központi régióban is. A nyílászárók esetén a fajlagos költséghatár nettó 60 ezer forintról 110 ezer forintra, míg a hőszigetelési elszámolható költséghatár 15 ezer forintról 20 ezer forintra nő. Pontosították és kiegészítették a napelemes rendszerek teljesítményére vonatkozó előírásokat.

A kölcsönszerződés megkötésétől számított rendelkezésre tartási idő természetes személyeknél 18 hónapra nő, ez különösen indokolt esetben 3 hónappal meghosszabbítható, míg társasházaknál és lakásszövetkezeteknél a rendelkezésre tartási idő 24 hónapra nő.

A projektek fizikai befejezésének határideje természetes személyeknél 18 hónapra, társasházaknál és lakásszövetkezeteknél 24 hónapra módosul. Ugyanakkor a közép-magyarországi régióban a befejezési határidő a társasházaknál és lakásszövetkezeteknél módosul, szintén 24 hónapra. A társasházi és lakásszövetkezeti igénylőknél lakásonként 1,5 millió forintig, de maximum 50 millió forintig nem kell biztosítékot nyújtani, ez a központi régióra is vonatkozik.

A változások között szerepel még több pontosítás, egyebek mellett a hiteligénylő életkorával, az adóstárssal, valamint a használatbavételi engedély határnapjával kapcsolatban.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.