Médiatanács: pályázható egy paksi és két budapesti rádiós frekvencia

Pályázható egy paksi és két budapesti rádiós frekvencia – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-vel. Tudatták azt is, hogy a médiatanács megbírságolta a Szent István Rádiót és az Ipoly Televíziót. 

 

A médiatanács véglegesítette és honlapján közzétette a Paks 96,3 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi, a Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi és a Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. Az ajánlatokat a paksi frekvencia esetében október 8-án, a dél-budapesti tekintetében október 17-én, míg a Budapest 99,5 MHz esetében október 18-án lehet majd benyújtani.

A tanács elfogadta négy vidéki – a jelenleg használaton kívüli Tardos 95,5 MHz-es és három, október végéig, tizenkét éves médiaszolgáltatási jogosultságának lejártáig a Lánchíd Rádió által használt, a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Zalaegerszeg 88,3 MHz-es és a Székesfehérvár 106,6 MHz-es – rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a kapcsolódó pályázati felhívások tervezeteit, amelyek változatlan, közösségi jellegű hasznosításáról is döntött a testület. A pályázati felhívások tervezetei már szintén elérhetők a hatóság honlapján, a nyilvános meghallgatásokra pedig várhatóan szeptember végén kerül majd sor.

Mint írták, a médiatanács médiafelügyeleti bírságok kiszabásáról is döntött legutóbbi ülésén.
A hivatal általános felügyeleti eljárás keretében vizsgált vidéki műsorszolgáltatókat, és a vizsgálat szerint az Eger, Gyöngyös, Hatvan, Miskolc, Encs és Sátoraljaújhely vételkörzetében működő Szent István Rádió egy májusi adáshét során több frekvenciája vonatkozásában is jelentősen alulteljesítette a hírműsorszámokra, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra vonatkozó kötelezettségeit, valamint túllépte az ismétlések arányára tett vállalásait, ezért a médiatanács kétszázezer forintos bírságot rótt ki annak szolgáltatójára.

A balassagyarmati Ipoly Televízió egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb közszolgálati műsorszámot sugárzott a hatósági határozatban vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, illetve az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt – annak hozzájárulása nélkül – átvette egy másik médiaszolgáltató rádióadását, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak is minősül, ezért a televízió szolgáltatóját a testület összesen hetvenezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

A médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.