Ingolstadtból érkeznek katonák Budaörsre

(Budaörs, 2018. szeptember 6. – Budaörsi Infó) 2018. szeptember 17-28. között a Bajorországi VDK e.V. (Hadisírgondozó Népi Szövetség) tartalékos német katonái végeznek önkéntes munkát a Budaörsi Német Magyar Katonai Temető és Békepark területén. A katonák Ingolstadtból érkeznek.

 

 

A 12 fő tartalékos német katona, 12 fő magyar katonával együtt a temető éves karbantartási feladatain kívül, a 2018. szeptember 22-ei ünnepség előkészítésében is részt vesznek. Ezen a napon kerül sor Emlékünnepségre a Katonai Temetőben, abból az alkalomból, hogy 25 éves a hadisírok gondozásáról kötött német-magyar államközi megállapodás és az új temetői kiállítás megnyitására is ekkor kerül sor.

Ebben a két hétben, az itt dolgozó katonák Budaörs városában sokszor megjelenhetnek, fogadják őket szeretettel.

 

Ingolstadt története

Az első írásos emlék 806. február 9-én készült Nagy Károly intézkedésére, ahol villa Ingolstadt-ként említik. Később mint olyan települést, amelyet a NIEDERALTAICH-i szerzetesrendnek rendelik alá. 1280-ban készült az első városfal a település körül. 1472-ben alapították pápai privilégiumként a városban az első bajor egyetemet. Az oktatás fejlődése mellett Ingolstadt lett az ellenreformáció központja is a térségben. 1516. április 23-án itt iktatták törvénybe „a bajor sör tisztasági fokát”.

A Harmincéves háború során Gusztáv Adolf svéd király elfoglalta a várost, majd rövid megszállása után a király halála miatt feladták azt. A város egyetemét 1826-ban Münchenbe helyezték át, ahol ma is „Ludvig –Maximilians – Universität” néven működik. A városfal megerősítését 1828-ban folytatták, amely 1848-ig tartott és korának a legnagyobb bajor építkezése volt. Az építkezés során mintegy 5000 munkást foglalkoztattak folyamatosan. Ekkor a város civil lakossága 7200 fő körül volt és mintegy 12800 katona állomásozott a településen.

A 2. világháborút követően a sok üresen maradt laktanyában vállalkozások telepedtek meg, amelyek közül a CHEMNITZ-ből áttelepült AUTO UNION volt a legnagyobb. Ebből a cégből fejlődött ki mára az AUDU AG. Ugyancsak Chemnitzből települt át a SCHUBERT & SALZER szövőgépgyár.

1989-ben Ingolstadt ismét egyetemi város lett és 100 000 lakosa. Ma INGOLSTAD a legfiatalabb bajor nagyváros (137 072 fő lakosával) és 2008 novembere óta GYŐR partnertelepülése.

A Német Szövetségi Haderő műszaki kiképzése folyik a városban, de itt állomásozik a 8. Hegyi műszaki zászlóalj is. Ugyancsak itt található a NATO Műszaki Kiválósági Központja is.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.