Budaörsi központtal alakult meg a globális jelentőségű mezőgazdasági cég magyarországi divíziója

(Budaörs, 2018. augusztus 30., Budaörsi infó / MTI) – Magyarországon is létrejött a Corteva Agriscience, az amerikai DowDuPont mezőgazdasági divíziója – jelentette be a részleg ügyvezető igazgatója Dombóváron csütörtökön. A központjuk Budaörsön van.

 

    Borsos László a Corteva Agriscience Portfoliom Farm elnevezésű rendezvényén az MTI érdeklődésére elmondta: a divízió Magyarországon a magyar Dow- és DuPont érdekeltségekre épül, amelybe a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft., valamint a Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Zrt. tartozik.

Utalt rá, a növényvédőszerek forgalmazásával és vetőmagok előállításával foglalkozó magyarországi részleg létrehozása része annak a folyamatnak, amely ez év elején kezdődött a DuPont Pioneert, a DuPont növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t egyesítő, amerikai székhelyű, világszinten meghatározó agrárvállalkozás, a Corteva Agriscience megalakulásával.

Az esemény sajtóanyagában szerepel, hogy a tervek szerint a 2019 júniusában önálló, tőzsdei céggé váló Corteva Agriscience a világ több mint 130 országának mezőgazdaságában tölt be vezető szerepet és globális jelentőségű kutatás-fejlesztési részlegével támogatja a mezőgazdasági innovációt, új technológiák bevezetését.

Borsos László közölte, hogy a Corteva Agriscience-be kerülő magyar vállalatok alkalmazottainak száma jelenleg 196, közülük 26-an dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, a társaságok emellett szezonálisan évi 450 embert foglalkoztatnak. A cégek tavaly 20 ezer magyar gazdával kerültek üzleti kapcsolatba.

A magyarországi divízió központja Budaörsön van, emellett kutatóállomást működtetnek Szegeden és Szolnokon, vetőmagüzemet Szarvason – jegyezte meg.

A sajtóanyag szerint 2007-ben Szegeden 4 millió amerikai dollár befektetéssel, 3300 négyzetméter alapterületen épült új növénynemesítő állomás, ahol modern nemesítési módszerekkel a kontinentális éghajlat hazai sajátosságainak figyelembevételével folyik a kukorica és napraforgó hibridek nemesítése.

A vetőmagüzem fejlesztésére az elmúlt 20 évben 52 millió dollárt fordítottak, Szarvason “csúcsesztendőkben” 16-18 ezer hektáron állítanak elő hibrid kukorica és napraforgó vetőmagot.

Borsos László az MTI-nek elmondta: a divízió létrejöttével koncentrálódnak a vállalatokban rejlő erőforrások, hatékonyabbá válik a piacra jutás. Kiemelte, hogy a Corteva Agriscience piaci részesedése Magyarországon a növényvédőszer üzletágban 10 százalékos, a vetőmagüzletágban 20-30 százalék között van.

Céljaik között technológiák újítása, új növényvédőszerek behozatala, új hatóanyagok, vetőmaghibridek előállítása szerepel a magyar piacra, tekintettel a fenntarthatóságra, a klímaváltozásból eredő változó igényekre – mondta.

Hozzátették: a Corteva Agriscience növényvédőszer-palettáján továbbra is központi helyet foglal el a gyomirtószerek fejlesztése, de a mérnökök új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú rovar- és gombaölő szerek előállításán is dolgoznak.

Jelezték, hogy a vetőmagkivitelben Magyarország a világ ötödik legnagyobb exportőre, a szaporítóanyag termőterületét tekintve az európai ranglista 7. helyét foglalja el.

A vetőmag-termesztési ágazat 2017-ben közel 700 millió euróval járult hozzá Magyarország nemzeti jövedelméhez, a vetőmagok 70 százaléka exportra kerül. A magyarországi hibrid kukorica vetőmagelőállítás 60 százalékát a Pioneer hibridek teszik ki, ez 150-160 gazdaságnak jelent biztos bevételt – írták.

 

(Budaörsi Infó / MTI)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.