A közjegyző segít – Az ingatlanbérlet

(Budaörs, 2018. augusztus 27. – Budaörsi Infó) A közjegyző segít elnevezésű szakértői cikksorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal az ingatlanbérlettel kapcsolatban kértük dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét. Ősz közeledtével újra indul az ingatlan bérbeadási szezon, miként az egyetemisták és a mostanában munkát vállalók részéről fog megnövekedni a kereslet a kiadó ingatlanok iránt. Ezzel kapcsolatban érdemes pár problémát körbejárni.

 

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy az ingatlan bérbeadásra vonatkozóan a törvény mindig is előírta azt, hogy az ilyen szerződéseket írásba kell foglalni, tehát szóbeli megállapodás révén nem jön létre érvényesen a bérleti szerződés.

„Önmagában azt, hogy a bérleti szerződést írásba foglaljuk, az annyit garantál, hogy a szerződés érvényes lesz, viszont nem biztos, hogy az ingatlan tulajdonosát az egyéb problémáktól, mint pl. bérleti díjjal való elmaradás, rezsiköltségekkel való elmaradás, vagy a kiköltözés elmaradásától megvédi.”

 

Gyakorlatban hogyan kell ezt elképzelnünk?

„A gyakorlatban az a bevált megoldás, hogy vagy magát a bérleti szerződés készítettjük el közjegyzővel, és ebben az esetben annak minden rendelkezése végrehajtható lesz, pl ha a bérlő nem fizet akkor bírósági végrehajtás útján ezt be lehet rajta hajtani.”

 

kozjegyzo_szechenyi_nagy_kristof

 

 

Mit tehetünk, ha problémák merülnek fel  a bérlővel?

„Ha a bérlő a szerződés felmondása után nem költözik ki az ingatlanból, ki lehet hívni a végrehajtót, s ezzel egy több évig tartó pereskedés kerülhető el. Ha ugyanis nincs ilyen okiratunk, akkor a gyakorlatban az szokott következni, hogy ha nem jóhiszemű a bérlő, s nem megy el az ingatlanból, akkor pereskedni kell vele, miközben ő már nem fizet, ezzel veszteséget okoz az ingatlan kiadójának. Mindenképpen javasolt az ilyen szerződések közokiratba foglalása.”

 

Van más megoldás is esetleg?

„A másik lehetséges megoldás az, hogy a bérleti szerződést a felek magánokiratban, adott esetben 2 tanú közreműködésével megkötik, és utólag a bérlő megy el a közjegyzőhöz, erről úgynevezett kötelezettségvállaló nyilatkozatot tenni. Ilyen esetben a szerződés már a magánokirattal létrejön, viszont azok az előnyök melyek a közokirathoz kapcsolódnak, részben itt is elérhetőek.

Fontos tudni, hogy ez az okirat ugyan olcsóbb a díjszabás szerint, mint a közjegyző általi szerződés elkészítése, azonban itt a jogi védelem is kisebb, mert az már egy elkészült szerződés alapján készül, amit nem jogász készített, adott esetben előnytelen a feleknek, vagy ami a legrosszabb, egy internetes biankó alapján készült egy egészen más ingatlanra és élethelyzetre. Vagyis a felek által készített magánokirat sok esetben valójában az azt készítő felek érdekeinek sem felel meg a jogi szaktudás hiánya miatt.”

 

 

kozjegyzo

 

 

Ingatlan bérbe adásánál mindenképp fontos közjegyzői okiratba foglalt szerződést írni, hisz ez az okirat mindkét félt védi. Kérje szakember segítségét, hogy megóvja magát a bosszúságoktól.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.